IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
16:02 | 4 ноември 2014
Обновен: 09:30 | 16 април 2024

Арестуваха 19-годишна румънка

Oпитала да отмъкне 180 000 евро

По материала работи: Златина Добрева
Арестуваха 19-годишна румънка

Варненският апелативен съд потвърди постоянния арест на румънската гражданка Юстина Попеску, обвиняема за престъпление, свързано с опит да извърши трансфер на голяма сума евро през българска банка към чужбина.
19-годишната румънка била задържана при акция на ДАНС миналата седмица, след като опитала да преведе по банков път извън страната близо 180 000 евро. Момичето използвало фалшив паспорт и чужда самоличност на гръцка гражданка. Действията на специализираните органи предотвратили съмнителния трансфер и Попеску била задържана. Часове по-късно Варненският окръжен съд определил първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Юстина. Според защитата на румънската гражданка, тя е станала жертва на лекомисленото си поведение, породено от младата й възраст и факта, че била подведена.
И втората съдебна инстанция обаче намери, че събраните в хода на разследването доказателства и материали обосновават предположението, че Юстина Попеску е извършила престъплението, за което се разследва. Законът квалифицира това деяние като тежко престъпление и го наказва със затвор от 1 до 10 г. и с глоба. Апелативният съд не коментира въпросите, свързани с квалификацията на деянието, тъй като в настоящия етап от разследването те са в правомощията на разследващите органи. Съдът потвърди и наличието на реална опасност, ако е на свобода младата румънка да се укрие от наказателно преследване, защото тя няма постоянен адрес в България.
Определението на Варненския апелативен съд, с което бе потвърден постоянния арест на румънската гражданка Юстина Попеску, разследвана за престъпление, свързано с опит да извърши трансфер на голяма сума евро през българска банка към чужбина е окончателно.

Коментари

Новини Варна