IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
08:52 | 3 декември 2014
Обновен: 03:41 | 25 април 2024

Нова присъда за убиеца на полицай

Съдебната сага на Йордан Петров обикаля съдилищата от 2001-а година

По материала работи: Лиляна Трънкова
снимка Пламен Гутинов

Варненският апелативен съд отново се произнесе с присъда по делото на Йордан Петров, влязъл в съдебните архиви като подсъдим по делото за тройния разстрел в с.Куманово(1999 година), Варненско, за което беше оправдан и осъден на доживотна присъда за убийството на полицая Филип Филипов на 16 януари 2001 година във Варна, извършено в съучастие със Златин Златинов.
Пресслужбата на съда припомня, че през 2002 година Йордан Петров беше оправдан от Варненския окръжен съд за тройния разстрел в село Куманово - на полякинята Анна-Мария (42 г.), българския й съпруг Стефан Костадинов (52 г.) и брат й Ян Мусик (48 г.) и осъден за серия от грабежи, палеж и притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси . Тази присъда бе изменена през януари 2003 година от Варненския апелативен съд, който му присъди доживотна присъда при специален режим за съучастие в убийството на служителя на МВР. След като ВКС потвърди това наказание, присъдата влезе в сила през юли 2004 година.
Припомняме, че извършителите на тройното убийство останали неразкрити дълго време. Тройната екзекуция започнала да се разплита на 16 януари 2001 г. Тогава на кръстовището на улиците "Дрин" и "Самсаров" бяха простреляни двама полицаи - сержантите Филип Филипов и Ивайло Иванов. Третият - Венцислав Илиев, се отърва без наранявания. След едноседмична кома Филипов издъхна в болницата. На местопрестъплението бе открита личната карта на Златин Златинов. Впоследствие се оказало, че малко преди това престъпниците опитали безуспешно да разбият бижутерски магазин. След стрелбата Йордан и Златин избягали. Полицаите открили квартира, използвана от двамата подсъдими като базов лагер. В жилището бил намерен и фотоапарат "Канон", собственост на убитите Стефан и Анна-Мария. По-късно Петров е бил задържан в Дряново, а Златин се самоуби в къщата на дядо си, докато е бил  издирван за престъпленията.
    Изтърпяващият доживотната си присъда Петров сезира с жалба Европейския съд по правата(ЕСПЧ) на човека за осъществено спрямо него малтретиране, извършено от полицията в хода на досъдебното производство и по-късно от надзирателите в Затвора Варна. През януари 2012 година, с Решение по делото „Йордан Петров срещу България“ Европейският съд по правата на човека е установил нарушения на чл.3 и чл.6 от ЕКЗПЧОС. Според този съд нарушенията имали съществено значение по наказателното дело срещу Йордан Петров пред Варненския апелативен съд. ЕСПЧ посочил в своето решение, че Апелативният съд и ВКС не са разгледали въпроса дали Петров е понесъл полицейско насилие, за да бъде принуден да направи признания. ЕСПЧ е констатирал недостатъци в доказателствената дейност по делото, довело до ограничаване на правото на подсъдимия на защита.
Установените от ЕСПЧ нарушения бяха основание през септември 2013 година по искане на Главния прокурор на Републиката, ВКС да поиска ново разглеждане на делото на Йордан Петров на въззивната инстанция. Тогава Върховният съд отмени присъдата на Варненския апелативен съд само в частта, която се отнася до отговорността на осъдения Йордан Петров за грабежите, извършени на 15 февруари и на 27 октомври 1999 година, за палежа на л.а. „АУДИ А-4“ от 26.07.2000 година, за незаконното държане на оръжие и боеприпаси в периода от 2000 г. до 16.01.2001 година., както и за убийството на полицай Филипов на 16 януари 2001 година.
Делото беше възстановено през лятото на тази година. След няколко съдебни заседания Варненският апелативен съд отмени присъдата на ВОС от 2002 година само в няколко пунктове, свързани с нарушенията, установени от ЕСПЧ.
Съдът призна подсъдимия Йордан Петров(38г) за виновен в това, че на 15.02.1999 година във Варна, след предварителен сговор със Златин Златинов /починал на 01.02.2001 г./, ограбил от Райна Нестерова лек автомобил “ВАЗ 2107” на стойност 1630 лева, цигари и захарни изделия и други стоки на обща стойност 3952.40 лв., собственост на Жанет Донева, златни накити на стойност 90 лева - всичко на обща стойност 5672.40 лева, като употребил сила и заплахи. Грабежът е в големи размери, а наказанието „лишаване от свобода“ за срок от десет години при строг режим.
Въззивният съд призна вината на Петров и затова, че на 27.10.1999 година във Варна, след предварителен сговор със Златин Златинов със сила и заплахи ограбил от Калин Дончев 5000 щатски долара, с равностойност на 9267.50 лева, собственост на "Интерсервиз Узунови” АД Варна и други вещи - всичко на обща стойност 9429.10 лева. Грабежът е в особено големи размери, а Петров е бил въоръжен. Наказанието, което съдът му налага - десет години затвор при строг режим.
Третият пункт, по който Апелативният съд изменя присъдата на ВОС е заради това, че на 16.01.2001 година във Варна, в съучастие със Златин Златинов държал огнестрелно оръжие - пушка без да има затова надлежно разрешение. Наказанието е лишаване от свобода за срок от четири години при общ режим.
Варненският апелативен съд потвърждава присъдата на Варненски окръжен съд  от 2002 година в останалата й наказателна част.
На основание чл.23, ал.1 от НК, съдът  налага на подсъдимия Йордан Петров да изтърпи най-тежкото от така определените наказания, а именно ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР при СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ .
Апелативният съд във Варна осъжда подсъдимия Петров да заплати на Райна Нестерова сумата от 4042.40 лв., представляващи имуществени вреди, претърпени от нея в следствие на деянието, ведно със законната лихва, считано от 15.02.1999 година. Осъжда подсъдимия да заплати на Гинка Узунова, като представител на “Интерсервиз Узунови” АД сумата от 9267.50 лева, имуществени вреди, претърпени от нея в следствие на деянието, ведно със законната лихва, считано от 27.10.1999 година.
Съдът увеличава обезщетенията, присъдени на ищците Павли Павлов и Славка Павлова до размера на 15 000 лева за всеки един, ведно със законната лихва, считано от датата на деянието.
Йордан Петров е осъден да заплати направените по делото пред въззивната инстанция разноски в размер на 1218.36 лева.
Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15 дневен срок.

 

Коментари

Новини Варна