IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
14:48 | 25 юли 2018
Обновен: 21:22 | 29 април 2024

Тръгна делото за засмуканото от сифон на басейн дете на Златните

Максималното наказание, което обвиняемите могат да получат, е 6 години лишаване от свобода

По материала работи: Слав Велев
Тръгна делото за засмуканото от сифон на басейн дете на Златните

ЗАЩИТНИЦИТЕ НА ЧЕТИРИМАТА ОБВИНЯЕМИ НАСТОЯВАХА ДЕЛОТО ДА БЪДЕ ВЪРНАТО В ПРОКУРАТУРАТА НА ФАЗА ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО, тъй като техните клиенти не са получили и не са се запознали с всичките десет тома от материалите по делото.

 

Варненския окръжен съд разгледа делото във връзка с инцидента с 13-годишната Сара Ернст, която се удави преди 7 години в хотел на курорта Златни пясъци. В съдебната зала присъстваха трима от четиримата обвинени за смъртта на момичето.

 

Бащата на 13-годишната Сара Гюнтер Ернст не иска да стъпи в България. Това стана ясно на  разпоредителното заседание в Окръжния съд във Варна. Защитниците на четиримата обвиняеми настояваха делото да бъде върнато в прокуратурата на фаза досъдебно производство, тъй като техните клиенти не са получили и не са се запознали с всичките десет тома от материалите по делото. Те са на мнение, че има допуснати съществени процесуални нарушения.

 

Според Наказателния кодекс максималното наказание, което обвиняемите могат да получат, е 6 години „лишаване от свобода“. Всички подсъдими са с чисто съдебно минало, допълват от пресцентъра на съда.

 

Злополучният инцидент стана на 11 юли 2011 г. в курорта Златни пясъци. Около 11,30 ч. охранителят на хотела забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна.

 

Едва след като помпите били изключени, момиченцето било отделено от сифона. Около 22,30 ч. същия ден детето починало в болница. Като причина за фаталния изход съдебномедицинската експертиза посочила удавяне от вдишване на течност в дихателните пътища и последвалата остра дихателна недостатъчност, оток на мозъка с потискане на жизненоважни центрове и спиране на сърдечната дейност. Пострадалото момиченце е било на почивка с баща си на Златните пясъци.

 

ЕМИЛ ДАМЯНОВ

Снимка: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна