IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
15:40 | 25 юли 2018
Обновен: 14:35 | 19 април 2024

34 бременни са се оплакали, че искат да продадат децата им

Експертите отчитат и значително увеличение на непълнолетните, които са станали жертва на трафик

По материала работи: Слав Велев
34 бременни са се оплакали, че искат да продадат децата им

 

266 са жертвите на престъпления, по които се водят дела за трафик на хора за първото тримесечие на тази година. 85% от пострадалите са жени. Регистрирани са и 34 случая на пострадали бременни жени с цел продажба на децата им.Това стана ясно по време на кампания с цел превенция на трафика на хора, която се провежда във Варна.

 

Експертите отчитат значително увеличение на непълнолетните, които са станали жертва на трафик. Пострадали са 50 лица, а, за сравнение, през миналата година те са били 36. Най-голям е броят на хората, станали жертва на трафик с цел развратни действия. Те са общо 183-ма, като 181 от тях са жени. Мъже най-често се привличат с цел принудителен труд.

 

Причините, поради които хората попадат в трафик, са най-различни, като основните са свързани с  безработицата, липсата на информираност, слабото образование, сподели Димитър Василев, секретар на Местната комисия за борба с трафик на хора - Варна. Затова продължаваме с нашите обучения, за които разчитаме на професионалисти, акцентираме и върху обучението на доброволци, с които работим в 10-те варненски училища, те да информират своите връстници. Пет месеца вече провеждаме кампания с цел превенция на трафика и тя е част от цялостната политика на местната комисия за борба с трафика на хора с цел трудова експлоатация, добави той.

 

В инициативата участват всички студентски съвети на варненските учебни заведения, Бюрото по труда и КТ „Подкрепа“. Организаторите на кампанията апелират за това, когато се пътува в чужбина с цел работа, да се проверява дали е лицензирана фирмата, която осигурява контракта. Информация по темата може да се намери на сайта на Агенцията по заетостта и Бюрото по труда. Добре е предварително да се проверят условията и стандартите за работа в чужбина, както и това къде се намират най-близките български посолства или консулства.  Трафикът на хора с цел трудова експлоатация не е само международен, случва се и в България, затова е задължително да се работи след сключен трудов договор и задължителни осигуровки, припомни Петя Атанасова, председател на сдружение „Младежка инициатива за устойчиво развитие“.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна