Варна 16°
fallback
Крими
16:36 | 9 юни 2019
Обновен: 21:37 | 1 май 2024

Оставиха руския журналист Иван Голунов под домашен арест

Задържането му доведе до вълна от обществено недоволство

По материала работи: Пламен Янков

Два месеца домашен арест за разследващ руски журналист след задържането му по обвинение за разпространение на наркотици. Задържането му доведе до вълна от обществено недоволство.

До 7 август разследващият журналист Иван Голунов ще бъде под домашен арест, след като съдията отхвърли искането на следствието за най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.

Полицията арестува Голунов преди няколко дни, когато в раницата му са открити 4 грама мефедрон, а при обиск в дома му са намерени още 5 грама кокаин. Повдигнато му е обвинение за разпространение за наркотици. Обвинения, които журналистът отхвърля. 

Голунов твърди, че към наркотиците няма отношение и никога не е употребявал. Колегите му и правозащитниците твърдят, че обвиненията са измислени. Арестът му предизвика вълна от недоволство с настояване за освобождаване. 

Адвокатът на Голунов вярва, че наркотиците са били подхвърлени на неговия клиент. Колеги на Голунов заявиха, че той е получавал заплахи през последните месеци, свързани с все още непубликувана история, по която работел напоследък. 

Журналистът е работил за руското издание на сп. "Форбс", в. "Ведомости" и редица други. Сега е автор в базираното в Латвия рускоезично издание "Медуза" на журналисти, прогонени или напуснали от руски медии при разгрома на свободната преса.

Той е известен с разследването на предполагаемата корупция сред московските градски власти.

Bulgaria ON AIR

Още по темата: Москва остави Голунов под домашен арест  

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback