IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Крими
11:43 | 10 февруари 2015
Обновен: 11:31 | 27 май 2024

Двама наркозависими остават в ареста

Разследват ги по досъдебно производство за притежание и разпространение на хероин

По материала работи: Златина Добрева
Двама наркозависими остават в ареста

Варненският апелативен съд потвърди като законосъобразни и обосновани мерките за неотклонение „задържане под стража“, определени спрямо Атанас Ризов и Виктория Трайкова, разследвани по досъдебно производство на ОД на МВР във Варна за притежание и разпространение на хероин.
Двамата са в ареста от миналата седмица с определение на Окръжен съд-Варна. Тогава стана известно, че разследването е започнало още през декември 2014 г. Следствените действия отвели органите на реда в дома на Атанас. Освен него там живеел брат му и приятелката му Виктория. При претърсването полицаите открили и иззели мобилни телефони и електронна везна със следи от хероин по нея. При обиска на Виктория намерили 68 пакетчета с хероин. От края на януари Атанас и 28-годишната Виктория са привлечени като обвиняеми по това досъдебно производство.
Днес Апелативният съд във Варна остави без уважение жалбата на защитата на двамата обвиняеми и потвърди всички изводи на първата съдебната инстанция. Преценката на събраните гласни, писмени доказателства и материали категорично обосновават предположението, че двамата са съпричастни към тежкото умишлено престъпление, за което се разследват. Притежанието на забранени от закона вещества, предназначени за разпространение е тежко, умишлено престъпление, което се наказва с "лишаване от свобода. Атанас е осъждан 4 пъти за кражби, грабежи, а през 2010 г. и за участие в престъпна група за разпространение на наркотици. Това деяние за него вече е при условията на опасен рецидив. Свидетели по делото разказали, че редовно купували хероин от Атанас и от брат му. И този съд споделя извода, че ако е на свобода, Атанас може да се укрие от наказателно преследване или да се опита да въздейства върху неразпитани все още свидетели.
Както Атанас, така и Виктория са наркозависими. Съдебно психиатрична експертиза е установила този факт. За да потвърди ареста на Виктория, Варненският апелативен съд се съобрази и с факта, че младата жена за четвърти път е включена в метадонова програма, но тя продължава да приема както хероин, така и марихуана. Апелативният съд потвърждава извода, че наркотичната зависимост може да е мотив двамата обвиняеми да извършат ново престъпление.
Определенията, с които Варненският апелативен съд потвърди най-тежката процесуална мярка за принуда "задържане под стража" спрямо Атанас Ризов и Виктория Трайкова, разследвани за притежание на хероин, предназначен за разпространение, не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна