IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Крими
11:57 | 4 октомври 2019
Обновен: 15:39 | 16 април 2024

Задържаният инспектор от ДАИ-Пловдив - с 12 имота от подкупи

Eдно от рекетираните дружества собственост на холандски гражданин

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Срещу тримата задържани инспектори от ДАИ-Пловдив са повдигнати обвинения за получаване на подкупи чрез изнудвания на три транспортни фирми. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор Румен Попов, цитиран от "24 часа".

 

Той посочи, че единият от служителите на Автомобилната администрация имал 12 недвижими имота, от които повечето се намирали в новостроящи се кооперации. Някои били на името на баща му, а в ролята на брокер била съпругата му, въпреки че тя нямала право на такава дейност.

 

При разследването било установено, че едно от рекетираните дружества е собственост на холандски гражданин. От тази фирма, която оперирала с 300 камиона, един от инспекторите прибрал 10 000 лева.

 

Останалите две транспортни компании също дали пари на инспекторите, за да си спестят актове - съответно 1000 лева и 300 лева, които тримата инспектори си разделили.

 

"Това е бизнес мазохизъм от страна на трите компании. Предпочели са да бъдат изнудвани и да плащат", подчерта окръжният прокурор.

 

Той съобщи, че временно изпълняващият длъжността шеф на ДАИ-Пловдив Анна Генова е освободена от ареста, тъй като не са събрани доказателства подкупните инспектори да са й давали отчет, въпреки че те твърдели това.

 

По думи на наблюдаващия прокурор Георги Гешев схемата за изнудване е действала най-малко от две години и са замесени десетки дружества. Единствено тези три компании обаче оказвали съдействие на разследващите.

 

Припомняме, преди дни ДАНС влезе в ДАИ-Пловдив по сигнал за корупционни схеми. При претърсване на офиси и адреси в Пловдив, Свиленград и Първомай бяха задържани 7 души. Вчера пък беше арестуван и представител на транспортна фирма. В ареста за 24 часа се оказа и временно изпълняващата длъжността директор на ДАИ-Пловдив Анна Генова.

 

По-късно стана ясно, че трима от задържаните след спецакцията в ДАИ-Пловдив остават в ареста.

 

 

news.bg

Коментари

Новини Варна