Варна 14°
fallback
Крими
15:27 | 21 октомври 2019
Обновен: 20:47 | 30 април 2024

Спецсъдът отново отказа да пусне от ареста Николай Банев

Бизнесменът ще иска по делото да бъдат разпитани премиерът Бойко Борисов и бившите министри в първото му правителство - Цветан Цветанов и Трайчо Трайков

По материала работи: Ставри Таргов

Специализираният наказателен съд за пореден път отказа да пусне от ареста Николай Банев. Бизнесменът е там от началото на декември.

 

Банев, заедно със съпругата си Евгения и с майка си Мария, е на съд за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

 

Бизнесменът ще иска по делото да бъдат разпитани премиерът Бойко Борисов и бившите министри в първото му правителство - Цветан Цветанов и Трайчо Трайков. Това стана ясно на първото заседание по делото, което се гледа в Специализирания наказателен съд.

 

Според съпругата на Банев - Евгения Банева, през годините до тях са били подавани много официални сигнали, свидетелстващи за тревожната ситуация в предприятията, управлявани от семейството, сред които и за "Полимери".

 

"Тези материали са отделени в 27 чувала. Тепърва съдията позволи тези материали да ни бъдат предоставени в копия, за да имаме и ние достъп до една дългогодишна кореспонденция, свързана с престъпното бездействие на институциите, в продължение на доста години, и неглижиране на всички сигнали, които ние сме отправили до Министерство на икономиката, до министър-председателя, до Цветан Цветанов, като министър на вътрешните работи, и до други институции".

 

Решението на спецпрокуратурата да раздели материалите по мегаразследването в две дела се оказа проблем, защото оригиналите на справки и декларации от НАП липсват от папките по данъчното дело. Затова съдът ги изиска от прокуратурата.

 

Татяна Дончева, адвокат на Евгения Банева, обясни процедурата:

 

"Просто това е наложително, за да кажете на някой, че не си е платил данъците! На днешното заседание съдът прие, че доказателствата, които се искат, трябва да са налице - не само за въпросните справки на хора и приложенията към тях, а и за доказателствата в чувалите, които прокуратурата формално държи по другото дело - че тя трябва да представи на другото съдебно заседание копие от доказателства, заверени, за да могат да бъдат взети предвид".

 

БНР

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback