IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
15:45 | 5 март 2015
Обновен: 14:08 | 19 април 2024

През април тръгва процесът за убийството на Хюлия

Обвиняемият твърди, че е невинен

По материала работи: Златина Добрева
През април тръгва процесът за убийството на Хюлия

Делото за жестокото убийството на Хюлия Маджар е насрочено за 6 април във Варненския окръжен съд. Преди седмица Oкръжната прокуратура в града обвини 26-годишния Иван Тодоров в умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин.
Според обвинителния акт двамата са се познавали от ученическите си години, а след това са били състуденти. В първия ден на 2014 г. 24-годишната Хюлия и нейни приятели се събрали в заведението на баща й във варненското село Белоградец, за да продължат новогодишния купон. Малко преди полунощ Иван потърсил жертвата по телефона и я уведомил, че ще я чака пред офиса на баща й. Младата жена казала на компанията, че излиза да се види с подсъдимия, който бил наблизо заради уговорена среща с приятел на магистралата. Минути по-късно Тодоров спрял автомобила си на отбивката, непосредствено преди АМ “Хемус”. Следващите два часа той и Хюлия били на това място, като момичето разговаряло по телефона няколко пъти с приятеля си и с майка си. Тогава между двамата възникнал спор, който "отключил агресията на подсъдимия", твърди обвинението. Хюлия излязла от автомобила, последвана от Тодоров, който я ударил с юмрук в лицето. Продължил с ожесточените удари с твърд предмет отново по главата. По-късно съдебномедицинската експертиза установила от 6 до 9 удара, които не само сломили съпротивата на студентката, но са и непосредствената причина за смъртта й. Обвинението приема, че престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за което се съди от броя, интензитета и силата на ударите, нанесени по главата на момичето, което е правило опит да се защити.
В първите часове на 2 януари, след като убил Хюлия, Тодоров изключил телефона й, поставил трупа в багажника на автомобила си и се върнал във Варна, за да паркира в подземния паркинг на мола "Двете кули". Няколко часа по-късно под предлог, че автомобилът му се е повредил, поискал от братовчед си колата му за броени дни. Към обяд Тодоров изпратил първото съобщение до бащата на Хюлия, в което го информирал, че дъщеря му е отвлечена и ако "иска да я види жива", да приготви 300 000 лева. Последвали още две съобщения, в които подсъдимият давал указания на бащата на жертвата как да предаде откупа. Същия ден Иван Тодоров бил потърсен от полицейски служители, които вече издирвали момичето. Пред тях той отрекъл да се е виждал с Хюлия.
На 3 януари Тодоров приготвил личен багаж, взел своята кола, в чийто багажник бил трупът на жертвата, и минути преди 8 сутринта изхвърлил в лозов масив край Аксаково тялото на Хюлия. Часове по-късно напуснал страната през ГКПП - Дунав мост. Действията му край лозовия масив били забелязани от работници, които едва на следващия ден установили, че изхвърленият от Тодоров предмет е човешки труп.
След като полицията е била уведомена, Тодоров е обявен за международно издирване и на 6 януари е задържан от холандски полицаи на паркинг край Амстердам. Кръвта, намерена в автомобила му, е от жертвата. Такива следи с ДНК профилиране са установени и по дрехи и вещи на Тодоров.
Подсъдимият се намира в ареста, след като в края на март м.г. беше предаден на българските власти. Той не се признава за виновен и твърди, че убийствота на момичето е извършено от друг. За престъплението, за което е обвинен Тодоров, законът предвижда наказание от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна