IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
16:38 | 10 март 2015
Обновен: 19:50 | 19 април 2024

Фалстарт за процеса „Кара дере“

И ПФК ЦСКА с интерес към имотите край Бяла

По материала работи: Златина Добрева
Фалстарт за процеса „Кара дере“

Насроченото за днес дело във връзка с евентуалното застрояване на местността Кара дере не тръгна. Магистратите от Варненския административен съд дадоха възможност и на двете страни в процеса да се запознаят детайлно с материалите, за да бъдат защитени интересите на всички.
Делото е образувано по протест от Окръжна прокуратура – Варна, против решение на Общински съвет - Бяла, с което е одобрен ПУП-ПРЗ за имоти в землището на общината и в местността Кара дере. Като ответник освен Общински съвет – Бяла, и конституираното като заинтересовано дружество „Макси 1“ АД днес бяха докладвани и молбите за конституиране на „Мадара Бяла“ ЕАД, „Бългериан пропърти инвестмънт тръст“ ЕАД, „ББТ проджектс“ и „Професионален футболен клуб ЦСКА“ АД.
В края на миналата година Окръжна прокуратура – Варна, внесе протест в съда срещу решение №26-311, с което е одобрен ПУП-ПРЗ на зоната за отдих Бяла-север за поземлени имоти в землището на община Бяла и в Кара дере. Според държавното обвинение то е издадено в нарушение на материалния закон и административно- производствените правила. Въпросното градоустройствено решение обхваща общо 143,5 хектара земеделски земи и предвижда изграждането на ваканционни и вилни селища, обекти за широко обществено обслужване и обекти на инженерната инфраструктура. Прокуратурата твърди, че ПУП-ПРЗ на зоната за отдих Бяла-север е одобрен в грубо нарушение на установените към онзи момент императивни изисквания на Закона за опазване на околната среда и е без задължителната за планове и програми в областта на устройственото планиране и земеползване екологична оценка. В нарушение на Закона за устройство на територията заданието за изработване на проект за плана не е внесено в Министерството на околната среда и водите за съгласуване и преценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда.
Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна