IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
18:37 | 15 март 2015
Обновен: 16:57 | 19 април 2024

Съдят рецидивист за убийството на двама варненски пенсионери

Наследниците на Елка Порожанова и Николай Курдов искат 270 000 лв. кръвнина

По материала работи: Ставри Таргов
В тази къща е извършено убийството. Снимка архив

Обвиненият в двойното убийство на двама варненски пенсионери Васил Дотков ще бъде изправен пред съда в понеделник - 16-и. Процесът е предвиден да се състои в рамките на цели 3 дни, през които трябва да бъдат разпитани 19 свидетели и 20 вещи лица. На предварителното изслушване съпругата на убития Курдов и осиновената им дъщеря Марияна се конституираха като граждански ищци и внесоха искове за общо 270 000 лв. Очаква се Марияна и дъщерите й Николета и Десислава да пристигнат за процеса от Милано, където живеят.
Варненската окръжна прокуратура обвини Васил Симеонов Дотков за двойния разстрел на 67-годишната Елка Порожанова и 78-годишния Николай Курдов, извършен на 23 ноември 2013 г. На предварителното изслушване той поиска процесът да се гледа при закрити врати заради четирите му деца, но магистратите отказаха. Дотков пък се отказа от възможността за съкратено съдебно следствие, при което, ако признае вината си, ще получи присъда, по-малка от предвидения минимум. Досега мъжът отрича да е разстрелял възрастните хора.
Според разследването престъплението е извършено заради мистериозни 150 000 - 200 000 евро, които трябвало да бъдат откраднати от дома на Дора и Николай. Престъпният замисъл се родил, след като 14-годишната Николета задигнала златните накити на баба си и дядо си. Малолетната внучка била изловена от полицейския инспектор от Детска педагогическа стая Иво Петков. Покрай кражбата, която станала на 2 май 2012 г., и връщането на част от скъпоценностите служителят от Първо РУП – Варна, се сближил с майката Марияна и братовчед й Стефан Борисов. Той също живеел в апартамент на ул. "Бузлуджа" с баща си. По време на приятелски запой в заведение Петков, Борисов и неговият приятел от ученическите години Любомир Диамандиев провели разговор за кражбата и за имането на възрастната двойка. После към тази информация се добавила мълвата за скритите пачки в евро, като листче с адреса на Дора и Николай минал през няколко ръце. Имало доста мераклии да оберат старците. В добавка Диамандиев казал на свой познат, че лично помогнал на дъщерята Марияна да извади голяма сума пари в евро, като срязал едната гума на колата й. Валутата била прекарана с автомобила й незаконно от Италия. Любомир обяснявал, че парите са скрити в апартамента на петия етаж на ул. "Бузлуджа".
През есента на 2013 г. се намерил и извършител на кражбата – Васил Дотков. Той вече имал скица с разположението на стаите в апартамента на пенсионерите и намислил план как да влезе при тях. Издокаран в униформа на полицай, Васил започнал акцията си на 21 ноември, като звъннал по домофона и се представил пред Курдов и Дора за служител на Първо РУП. След като се качил в жилището, много самоуверено обяснил, че срещу тях е подаден сигнал, че укриват сирийски бежанци. Картата с бежанците изиграл още веднъж – на следващия ден, за да влезе отново в апартамента.
В деня на убийството – 23 ноември, разтревожени и усъмнени от версията със "сирийците", възрастните хора излезли и решили да проверят подадената от мнимия полицай информация. Според нея човекът, пуснал доноса срещу тях, живеел на № 11 на близката улица „Цариброд“. Оказало се, че такъв номер на улицата няма. След това съпрузите се разделили и Курдов се прибрал вкъщи, а Дора хванала автобус от спирката на жп гарата и отишла на пазар, което спасило живота й.
Разстрелът бил извършен по обяд, докато Дора я нямало. Васил Дотков позвънил на домофона отдолу и бил пуснат от Курдов да се качи в апартамента. Трябвало да оформят протокола с обясненията за “сирийците". Възрастният човек вдигнал скандал на "полицая" и го обвинил в лъжа. Последвали 4 изстрела с "Макаров", единият в главата. Елка Порожанова, сестра на съпругата му, психично болна и под пълно запрещение, чула виковете на умиращия мъж и се развикала от съседната стая. Тогава Васил Дотков влязъл във всекидневната и я застрелял с три куршума, като последният бил в лицето. Това е версията на обвинението.
Според криминалистите има многобройни преки и косвени доказателства по делото, които сочат, че именно той е сътворил кървавата баня. Васил Дотков бе задържан едва на 27 януари 2014 г.
Лиляна Трънкова

 

Коментари

Новини Варна