IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
15:44 | 17 март 2020
Обновен: 17:53 | 28 февруари 2024

Апелативният съд във Варна удължи ареста на двамата обвиняеми за убийството на DJ Теди

По материала работи: Слав Велев
Апелативният съд във Варна удължи ареста на двамата обвиняеми за убийството на DJ Теди

Апелативен съд - Варна в две отделни заседания разгледа исканията за изменение на мерките за неотклонение на обвиняемите за убийството на DJ Теди – Григор К., сочен за подбудител и Константин Б. - обвинен като физически извършител.

 

Пресслужбата на съда припомня, че дисководещият беше открит мъртъв пред блока си във Варна на 26 февруари 2015 г. Разкриването на убийството стана факт през лятото на миналата година. Григор е в ареста от август, а Константин беше задържан през юли 2019.

 

Прокуратурата протестира постановената на 9 март т.г. от Варненския окръжен съд мярка „домашен арест“ за Григор К., като вместо това поиска задържане под стража. Държавното обвинение е разпоредило проверка „чрез палитра от следствени действия“ на твърдяното от него алиби. В края на януари той е дал обяснения, като е посочил къде и с кои лица е бил във времето на извършване на престъплението.

 

Защитата изтъкна, че досъдебното производство е образувано преди 5 години, а от 7 месеца обвиняемият е в ареста. За този период не са представени доказателства, че той може да извърши друго престъпление или да се укрие.

 

Обвиняемият обясни, че няма намерение да пречи на делото, не е в негов интерес да извърши престъпление или да се скрие.

 

След като съобрази доводите на страните и се запозна с доказателствата, съдебният състав констатира, че определянето на домашен арест от първата инстанция е необосновано и незаконосъобразно. Въззивната инстанция стигна до извод за съпричастност на Григор към деянието, предмет на обвинението. Апелативния съд не допусна за изслушване свидетел, след като счете, че  показанията му нямат отношение по производството за определение на мярка за неотклонение. И без тях, доказателствата за авторството на разследваното престъпление, са достатъчни, смятат апелативните съдии. Според тях, няма нови обстоятелства, които да налагат вземане на нова мярка за процесуална принуда. Характерът на престъплението пък обосновава продължителността на неговото разследване.

 

С тези аргументи Апелативният съд отмени определението на Варненския окръжен съд и потвърди мярка „задържане под стража“ за Григор К.

 

От своя страна вторият обвиняем, Константин Б., обжалва определение на Варненския окръжен съд от 9 март, с което е удължен престоят му в ареста. Защитата подчерта, че не се доказва съпричастността му към деянието. Това твърдение беше оспорено от представителя на Апелативната прокуратура, който подчерта, че задържането под стража е в разумен и законосъобразен срок. Заради епидемичната обстановка и обявеното извънредно положение в страната, жалбоподателят не се яви в съдебната зала.

 

Въззивната инстанция прецени, че е задържането на обвиняемия е законно. От доказателствената съвкупност съдът направи извод за съпричастността на Константин към престъплението. Съдебният състав намира, че не е оборена  реалната опасност той да се укрие или извърши престъпление. След като не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат нова мярка за процесуална принуда, и  тази инстанция приема за най-адекватна мярката „задържане под стража“. Затова Апелативният съд потвърди като обосновано и законосъобразно определението на Окръжния съд във Варна по отношение на обвинения в убийството.

Двете определения на Апелативен съд – Варна, с които е потвърдено задържането под стража на обвиняемите Константин Б. и Григор К., са окончателни и не подлежат на обжалване.

 

Коментари

Новини Варна