IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
20:07 | 30 март 2015
Обновен: 11:55 | 15 април 2024

СРС-тата не стават за пред съда

Това стана ясно от годишния отчет на Варненския окръжен съд

По материала работи: Борис Проданов
СРС-тата не стават за пред съда

Ефективността на спецразузнавателните средства е спаднал до рекордно ниски нива. Това стана ясно от годишния отчет на Варненския окръжен съд. През 2012-а тя е била 74 процента, през 2013-а спада до 56,97 процента, а за миналата година стигнала рекордно ниските 20 процента. Цифрите говорят сами по себе си – съдът е дал разрешение за използването на 224 СРС-та срещу 167 лица, като едва 34 от тях са били допуснати като доказателства в съда.


„Ефективността им е спаднала драстично и това касае изцяло работата на полицията“, каза председателят на Варненския окръжен съд Марин Маринов. Той допълни, че внезапните проверки в храма на Темида сочат, че няма незаконно издадени разрешителни за СРС-та, както няма засечени проблеми с принципа на случайно разпределение на делата.


През изминалата 2014 година беше сменен напълно ръководният състав на Окръжния съд, но свършената от магистратите работа е на много високо ниво, въпреки многото командировани в други съдилища съдии и хроничния бюджетен дефицит, обясни съдия Маринов. 92,04 процента от постъпилите дела във Варна са били приключени в 3-месечен срок.


Председателят на наказателното отделение Иваничка Славкова подчерта друг проблем, който се „радва“ на много висока степен на обществено внимание – делата за катастрофи с убити хора. От 20-те такива дела, постъпили за разглеждане през 2014-а, само две са върнати от по-висша инстанция за по-високи присъди. Останалите решения на окръжните магистрати са били потвърдени, като в повечето случаи присъдите са условни. „Тежката ситуация по пътищата и множеството тежки катастрофи с жертви и ранени са краен резултат от масовото неспазване и незачитане на правилата за движение по пътищата. Заради сериозно намалялата превенция сериозно се е увеличил броят на инцидентите“, каза съдия Славкова.


Увеличение се забелязва и в броя на делата срещу варненци, опитали да подкупят държавни служители. 36 души са осъдени за година за даване на подкуп, а 8 са получили наказание за приемане на такъв, като всички са полицейски служители.


Председателят на Търговското отделение Мария Терзийска обясни, че най-честите последици от състоянието на икономиката в страната са дела за задлъжнялост и невъзможност на търговски дружества и физически лица да обслужват кредитите си. А от доклада на председателя на Гражданското отделения Росица Станчева стана ясно, че най-голям ръст имат делата срещу действия на съдия-изпълнители. Тя допълни, че тази година се очаква увеличение на делата срещу енергоразпределителното дружество и мобилните оператори, тъй като те са скочили сериозно във Варненския районен съд, а Окръжният съд е втора инстанция на тези дела.

 

Лиляна Трънкова

 

Коментари

Новини Варна