IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
14:47 | 9 април 2015
Обновен: 10:18 | 18 май 2024

Трима неправоспособни водачи получиха присъди

Наказанията им са от „обществено порицание” до 9 месеца затвор

По материала работи: Златина Добрева
Трима неправоспособни водачи получиха присъди

Трима неправоспособни водачи получиха различни наказания от Районния съд във Варна.

 

43-годишният С. Петров е засечен при рутинна полицейска проверка на ул. „Девня” във Варна сутринта на 16 септември 2014 г. Той шофирал лек автомобил „Фиат” без изобщо да притежава свидетелство за управление на МПС. Справка в информационната система на МВР показала, че мъжът е бил наказван в едногодишен срок преди това по административен ред, отново за шофиране без книжка. Петров има предходна съдимост, като за конкретното деяние съдът одобри споразумение, с което му наложи ефективно наказание от 9 месеца затвор.

 

На друг неправоспособен водач - А. Георгиев (34 г.), също след споразумение, съдът наложи наказание 2 г. лишаване от свобода, отложено с 5 г. изпитателен срок. На 8 август м.г. той управлявал лeк автомобил “Тойота“, въпреки че свидетелството му за правоуправление било отнето от надлежните органи на властта, поради изчерпване на всички контролни точки. Няколко месеца преди това Георгиев на два пъти последователно е бил засичан да шофира без книжка, за което е санкциониран по административен път с влезли в сила наказателни постановления. Освен това 34-годишният мъж е извършил инкриминираното деяние по време на изтърпяване на наказание „пробация“, наложено му с влязъл в сила съдебен акт на ВРС, отново за шофиране без да притежава валидно  свидетелство за управление на МПС.

 

По внесено от прокуратурата постановление, съдът освободи от наказателна отговорност непълнолетен, неправоспособен водач. На 17-годишния В.Т. е наложено административно наказание „обществено порицание”, което следва да бъде изпълнено в гимназията, където учи. Непълнолетният е хванат зад волана на автомобил при проверка вечерта на 20 юни м. г. на пътя от Варна към Аладжа манастир. Справка за него показва, че подобно нарушение друг път е ставало причина за налагане на административно наказание по Закона за движение по пътищата. Решението на Варненския районен съд подлежи на обжалване пред ВОС в 15-дневен срок.

Коментари

Новини Варна