IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
17:00 | 25 ноември 2020
Обновен: 22:31 | 24 април 2024

Варненски билкар отива на съд, лъжел данъчните

Предстои разпоредително заседание по делото

По материала работи: Ставри Таргов
Варненски билкар отива на съд, лъжел данъчните

Окръжна прокуратура - Варна, предаде на съд С. М., на 41 години по обвинение за извършени престъпления против данъчната и осигурителната система.

Обвиняемият е едноличен търговец, основно занимаващ се с изкупуване и продажба на билки.

При отчитане на дейността си за 2016 г. той подал годишна данъчна декларация по ЗОДФЛ. В нея посочил фиктивни разходи по несъстояли се сделки по изкупуване на билки, за доказването на които използвал неистински фактури. По този начин избегнал плащането на 5447.36 лева данъчни задължения – големи размери по смисъла на закона.

Със същата декларация описал осигурителни вноски в размер на 1015.22 лева вместо реално дължимите 12627.32 лева. По този начин укрил задължителни осигурителни вноски за държавно обществено и здравно осигуряване в размер на 11612.10 лева – големи размери по смисъла на закона.

Така описаните му деяния са квалифицирани като престъпления по чл. 255 ал.1 т. 2 и т. 6 от НК и по чл. 255 б ал.1 т.3 от НК, наказуеми съответно с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба до две хиляди лева и с лишаване от свобода до пет години и с глоба до две хиляди лева. За тези престъпления той е предаден на съд.

Предстои разпоредително заседание по делото.

 

Коментари

Новини Варна