IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
10:10 | 14 април 2015
Обновен: 09:30 | 20 април 2024

Бащата на Хюлия: Съдът стимулира убийствата

Не трябва да има такова снизходително отношение от съдиите или от закона към такива престъпници, смята Назми Маджар

По материала работи: Златина Добрева
Бащата на Хюлия: Съдът стимулира убийствата

Намалената присъда на Иван Тодоров за убийството на Хюлия Маджар от село Белоградец, е стимул и за други хора да извършат това престъпление, смята бащата на 24-годишната млада жена Назми Маджар.

Миналата седмица Варненският окръжен съд призна вината на Иван Тодоров за убийството извършено на 2 януари миналата година. Първата съдебна инстанция присъди 20 години "лишаване от свобода" за подсъдимия, но заради привилегията на процедурата "съкратено съдебнo следствие", от която Тодоров се възползва, наказанието му беше редуцирано до 13 г. и 4 месеца затвор при първоначален строг режим.

"Това не е наказание. Това е стимул според мен", казва бащата на убитото момиче.

"Не трябва да има такова снизходително отношение от съдиите или от закона към такива престъпници, защото всеки следващ, който има предпоставка или наченка да направи това нещо, той отсега нататък ще знае каква е присъдата, а тя е 10-тина годинки, от които ще излезе може би след 5-6", на мнение са първият братовчед на Хюлия - Милен Маджуров и бащата на момичето Назми Маджар.

Той е убеден, че ако Иван знаеше, че може да има смъртно наказание, нямаше да посегне на Хюлия.

Първи срещу втори януари 2014 г. Когато Хюлия отива да се види със съученика си от гимназията Иван, никой не предполага, че няма да се върне никога. Иван звъни на Хюлия малко преди полунощ, за да се видят да си честитят Нова година. Тя излиза без връхна дреха, само с мобилните си телефони.

Според Милен Маджуров никой в нищо не се е усъмнил, защото Хюлия и Иван са били дългогодишни приятели, още от седми клас в училище. Партито свършва, всички се прибират. Родителите на Хюлия не предполагат, че дъщеря им не се е прибрала и не спи в леглото си.

"Беше като си пиех кафето получих, преди това получих много SMS-си, поздравления за новата година. Поредният SMS: "Дъщеря ти е отвлечена, не викай полиция ако искаш да я видиш жива - 300 000", без да е упоменато какви пари", казва Назми Маджар.

В този ден обаче банките не работят и откуп не е даден. Въпреки, че Иван Тодоров е бил разпитван след убийството, той е бил много спокоен и заради това разследващите са били заблудени и са го пуснали, смята Милен Маджуров.

На третия ден след убийството Иван вече е избягал в Холандия. Разследващите разбират, че са допуснали грешка и убиецът е обявен за издирване. Заловен е дни след това и прекарва няколко месеца в холандски арест. Екстрадиран е в България и цяла година отрича вината си.

"Версиите бяха много през тези година и четири месеци и всичко беше лъжа", казва бащата на Хюлия. Последната версия, която беше обяснена на заседанието на Варненския окръжен съд е, че Иван е извършил убийство, защото Хюлия му отказала полов акт.

Иван убива Хюлия няколко часа преди да иска 300 000 откуп.

"Мисълта, че този човек ще се отърве толкова лесно, много тежи. Никой да я върне, но водим борба за справедливост, борба да не се случи това нещо на други хора", обясни Милен Маджуров защо семейството обжалва присъдата./dnes.bg

Коментари

Новини Варна