IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
13:12 | 15 април 2015
Обновен: 00:19 | 31 март 2024

Главният прокурор прати бюджета на съд

Текст, касаещ парите на съдебната власт, бил противоконституционен

По материала работи: Златина Добрева
Главният прокурор прати бюджета на съд

Главният прокурор Сотир Цацаров прати държавния бюджет на Конституционния съд. Обвинител №1 сезира магистратите с искането да обявят за противоречащи на основния закон текстовете, с които са определени парите на съдебната власт.

Законът за бюджета, част от който е и законът за съдебната власт, бяха внесени от правителството и приети от парламента в края на миналата година.


Цацаров атакува текста, който казва, че неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебната власт не се покрива с допълнителна субсидия от централния бюджет. В мотивите си до магистратите главният прокурор пише, че практиката в бюджетите за 2010 г., 2011 г., 2012 г., 2013 г. е било недостигът на средства в съдебната система да се компенсира с допълнителна субсидия от централния бюджет.

Според Цацаров текстът в бюджет 2015 е противоконституционен, защото нарушава принципа на разделение на властите. Главният прокурор напомня, че според Конституцията съдебната власт е независима и бюджетно самостоятелна.

"Всеки закон за държавния бюджет, който не гарантира средства за конституционно установени институции, е противоконституционен, тъй като се препятства дейността на тези институции", пише още в мотивите си обвинител №1, цитиран от днес.бг.

Сотир Цацаров пише още, че бюджетът на съдебната власт е самостоятелен и законодателната власт е длъжна да гарантира средствата така, че съдебната власт да работи ефективно. Това според него може да стане и чрез законовата възможност недостигът да се компенсира с пари от централния бюджет.

Коментари

Новини Варна