IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Крими
15:19 | 15 април 2015
Обновен: 21:52 | 28 март 2024

Задържаният за кървавата драма в Чернево остава зад решетките

Костадин Иванов твърди, че е жертва, а не убиец

По материала работи: Златина Добрева
Задържаният за кървавата драма в Чернево остава зад решетките

Варненският окръжен съд остави в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража Костадин Иванов, който беше задържан след кървавото великденско меле в суворовското село Чернево. Той е обвинен в убийството на Станчо Георгиев от същото село. "Не съм съгласен. Не съм направил нищо", заяви пред магистратите задържаният и добави, че той не само не е убиец, а е жертва не престъпление.

Навръх Великден, в прекия сблъсък между две враждуващи копанарски фамилии бил прострелян Станчо, а брат му и още един техен роднина бяха откарани в болница с огнестрелна рана и размазана с бухалка глава, в изключително тежко състояние и опасност за живота. По досъдебното производство вече са разпитани множество свидетели, участвали в кървавото меле между враждуващите родове. Благодарение на показанията на двама от тях Костадин остава зад решетките. Единият разказал, че именно той е произвел фаталния изстрел, а другият свидетелствал за това, че Костадин дал конкретни указания да бъде скрит пистолета, с който стрелял. Разследващите откриха преправения на боен газов пистолет, закопан в двора на свидетел на разследването от Девня. Иззети са натривки от дланите на участниците в боя, които ще установят кой е стрелял. Предстои да се извършат балистични експертизи.

 

Днес съдът прецени, че събраните гласни доказателства и другите материали обосновават предположението, че Костадин е съпричастен към престъплението, за което законът предвижда наказание от 10 до 20 г. "лишаване от свобода". Нещо повече. Според наблюдаващия прокурор има вероятност на по-късен етап от следствените действия Костадин да бъде привлечен под отговорност и за простреляния с три куршума брат на убития, който се бори за живота си в МБАЛ „Св. Анна“. Реална е и опасността, ако е на свобода той да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление.


Костадин пък развива версията, че е невинен и, че самият той бил жертвата. Според защитника му мелето било предизвикано от другия ромски клан. Според неговата версия той бил с колата на брат си, когато били блъснати от друг автомобил близо до дома им. Хората от другото возило го измъкнали и се започнал боя. Той твърди не просто, че не е стрелял, а че е чул изстрели още преди да го измъкнат от колата. Освен това бил подал лично няколко жалби в Девня, че бил заплашван от вражеския род.
Лиляна Трънкова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна