IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Крими
09:00 | 13 февруари 2021
Обновен: 17:15 | 17 април 2024

Апелативният съд обяви за решаване делото „Вероника“

Присъдите ще бъдат произнесени в двумесечен срок

По материала работи: Ставри Таргов
Апелативният съд обяви за решаване делото „Вероника“

Варненският апелативен съд ще се произнесе по делото „Вероника“ в законовия двумесечен срок. Вчера съдът даде ход на процеса за рухването на хотела, проведе въззивно съдебно следствие и изслуша пледоариите на страните.

Предмет на производството пред втората инстанция е присъда на Варненския окръжен съд от 2019 г., с която двама от подсъдимите са признати за виновни: Георги Г., управител на „Дигинг“ЕООД е с наложено ефективно наказание, а Пламен Н. от „Бултранспорт груп“ ЕООД – с условно. Първата инстанция оправда Валентин П. и Виолета Д. от „Инекс консулт“ООД, и Валентин Т. и Мехнур М. от „Планекс“ООД

Георги Г. изяви желание да даде обяснения пред съдебния състав. Той каза, че неговият ангажимент бил единствено да отдаде под наем специализиран багер за събарянето на последните 5 етажа от 11-етажното здание. Не познавал работниците и не им е предлагал пари, защото не е имал мотив за това.

Според свидетелски показания Георги обещал по 5 хиляди лева на тези, които срежат колоните на партерния етаж. Защитата му смята, че неустановено лице е мотивирало финансово мъжете да предприемат действията.

Адвокатите твърдят, че прокуратурата е пропуснала основната фигура в делото – на възложителя – Международен панаир Пловдив. Налице било разминаване между предвидените в документацията и предприетите действия – вместо посочените „ремонт, реконструкция и модернизация“ било извършено събаряне на хотела. Това е бил единственият замисъл на възложителя, изтъкна процесуалният представител на Георги Г.

Защитата на получилия условна присъда от първата инстанция Пламен Н. посочи, че не е била изяснена степента на съпричиняването – загиналите работници не са зачели забраната за влизане в обекта, а след като двукратно са били извеждани от там, отново са влезли, при това в извънработно време.

Защитниците на Валентин П. и Виолета Д. настояха, че двамата са били само част от надзора и нямат вина за инцидента.

Адвокатите на Валентин Т. от „Планекс“ припомниха, че той е издал забрана за влизане в обекта. Това дружество трябвало да изпълни само грубия строеж, но не и премахването на старата сграда, което било възложено на „Бултранспорт груп“. Мехнур М. извел работниците от терена, в изпълнение на забраната.
    

Представителят на Апелативната прокуратура подчерта, че без сложната поредица от нарушаване на задълженията на всеки един от подсъдимите, не би се стигнало до фаталния резултат. Според държавното обвинение Георги Г. е не просто наемодател на техника, а човекът, създал организация за рязане на колоните.

Частното обвинение помоли съда да признае шестимата за виновни. Всеки от изправените на съд помоли да бъде оправдан.

Хотел „Вероника“ в кк „Слънчев ден“ рухна на 8 април 2015 г. На място загинаха 4-мата работници, участвали в събарянето чрез ръчно къртене на носещите колони и рязане на арматурите им. Производството е второ поред пред настоящата инстанция, след като Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от Апелативен съд - Варна.

Коментари

Новини Варна