IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Крими
16:45 | 24 февруари 2021
Обновен: 20:33 | 22 април 2024

Нашенец, изнасилил британка, ще лежи 8 г. в затвор у нас

Варненският окръжен съд призна изпълнение на присъдата, наложена в Англия

По материала работи: Ставри Таргов
Нашенец, изнасилил британка, ще лежи 8 г. в затвор у нас

Варненският окръжен съд призна изпълнението на присъда, наложена на 21-годишния българин Митко Насков от британските съдебни власти.

Той е осъден на 16 години „лишаване от свобода“ за изнасилване на британска гражданка, извършено на 12.08.2018 г. в град Скарборо, графство Северен Йоркшир. Присъдата му е влязла в сила на 03.05.2019 г. Деянието представлява престъпление и по българското законодателство - едно от условията за признаване на чуждото съдебно решение.

В съответствие с изискванията на Рамковото решение съдът адаптира наказанието, наложено от издаващата държава членка, като го приспособи към най-близкото по вид и характер наказание, предвидено в българския НК. Митко Насков ще търпи у нас максималния размер от 8 години затвор при строг режим за извършеното изнасилване.

Делото беше разгледано за втори път, след като при внасянето му първия път  бяха налице процесуални пречки - породени от променения статут на молещата държава – излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Решението подлежи на проверка пред Апелативен съд - Варна.        

Коментари

Новини Варна