IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
15:30 | 24 март 2021
Обновен: 16:01 | 24 март 2024

Жена от Игнатиево, теглила пари от чужди банкови карти, получи ефективна присъда

Решението на Варненски окръжен съд подлежи на обжалване или протест

По материала работи: Ставри Таргов
Жена от Игнатиево, теглила пари от чужди банкови карти, получи ефективна присъда

Варненският окръжен съд призна за виновна 21-годишната Недялка Т. за извършена кражба и ползване на чужд платежен инструмент, без съгласието на титуляра. Престъпленията са извършени в изпитателния срок на предишно осъждане.

Делото беше решено в един ден, след като защитата поиска производството да се гледа по реда на съкратено съдебно следствие. В този случай подсъдимият признава изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в съдебния акт. При постановяване на осъдителна присъда с „лишаване от свобода“, размерът на наказанието се намалява с 1/3.

На 14.11.2018 г. 65-годишна жена била в един от варненските молове. Още с влизането си в търговския обект, изтеглила от банкомат 200 лева и влязла в един от магазините. Виждайки жената, подсъдимата взела няколко закачалки с дрехи и се приближила към нея.

След няколко неуспешни опита да измъкне от дамската й чанта портмонето, накрая успяла, а след кражбата веднага напуснала мола. С намерените две дебитни карти Недялка Т. направила 5 тегления на обща стойност 1650 лева.

Посредством назначената видео-технически експертиза по делото самоличността на извършителката била установена.

Съдът конституира пострадалата от престъпленията като частен обвинител и граждански ищец в наказателното производство. Предявени бяха граждански искове в размер на 215 лева като обезщетение за претърпени имуществени вреди в резултат на кражбата, както и  допълнително 1650 лева нанесени имуществени вреди в резултат на направените тегления от банковите й карти.

Недялка Т. е родена в София, но живее в Игнатиево, с основно образование, неженена, безработна, осъждана.

През юни 2018, няколко месеца преди да извърши престъпленията, 21-годишното момиче  е осъдено на 4 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване е отложено с 3-годишен изпитателен срок и 1500 глоба, отново за ползване на чужд платежен инструмент.

През 2020 г. след сключено споразумение за извършена кражба й е наложено наказание „пробация“ за 14 месеца.

В последната си дума пред съда подсъдимата поиска по-леко наказание, за да се грижи за двете си малки деца.

Варненският окръжен съд наложи на Недялка Т.  4 месеца „лишаване от свобода“ при общ режим за извършената кражба. За ползването на чужд платежен инструмент наказанието е 1 година и 4 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 600 лева.

От така определените наказания Недялка Т. ще търпи по-тежкото от двете.

Към присъдата беше приобщено и наказанието от предходно осъждане в размер на 4 месеца „лишаване от свобода“, отложено с изпитателен срок, което сега Недялка Т. следва да изтърпи ефективно.  

Изцяло бяха уважени предявените граждански искове на пострадалата.

Присъдата на Варненски окръжен съд подлежи на обжалване или протест.

 

Коментари

Новини Варна