IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
13:49 | 24 април 2015
Обновен: 01:30 | 2 май 2024

Германия иска нашенец, разследван за тежки престъпления

Мъжът от Долни чифлик принуждавал жена да проституира

По материала работи: Златина Добрева
Германия иска нашенец, разследван за тежки престъпления

Георги Йорданов от Долни чифлик е задържан на база Европейска заповед за арест, издадена от Германия.
От Варненския окръжен съд съобщиха, че властите в Германия искат ареста и предаването на българина, за да го разследват за трафик на жена, принуждавана да проституира, за грабеж и телесна повреда.

Прокуратурата в Мюнхен е посочила в документите, изпратени до България, че престъпната дейност е осъществена през август и септември миналата година. Йорданов е извел от страната млада жена, за да проституира в Германия. Той прибирал всяко "заработено" от нея евро, а при опит от страна на момичето да задели нещо за себе си - следвала саморазправа, заплахи и бой. В края на август потърпевшата поискала да се завърне в България, но това й струвало нова серия заплахи за живота, дори за здравето на близките й и побой.
В началото на септември 2014 г. младата жена успяла да се свърже със свой близък, за да предупреди, че е в опасност. Йорданов чул разговора и пребил жертвата си.

Разследващите в Германия настояват да изпратим Георги, за да бъде водено наказателно преследване спрямо него. Те посочват, че максималното наказание, което може да получи там е 15 години "лишаване от свобода".

Днес съдът прецени, че всички изисквания на ЗЕЕЗА са спазени. Германия е предоставила гаранция, че ако бъде осъден там, Йорданов може да търпи наказанието в родината си.
Самият той декларира пред съда, че иска доброволно да бъде предаден на компетентните власти в Германия, за да докаже невинността си. Това изявление Йорданов трябва да повтори идната седмица пред друг състав на ВОС, който ще разгледа по същество въпроса за предаването му на Федералната република. До тогава той ще остане с мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщават от Варненския окръжен съд.

Коментари

Новини Варна