IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
12:30 | 25 юни 2021
Обновен: 01:23 | 18 април 2024

Екстрадират северномакедонец в родината му за изтърпяване на наказание

Той е осъден за сексуално посегателство срещу малолетна

По материала работи: Ставри Таргов
Екстрадират северномакедонец в родината му за изтърпяване на наказание

Апелативният съд във Варна потвърди решение на Окръжния съд в града, с което е допусната екстрадицията на гражданин на Северна Македония в родината му. Далибор Я. е търсен за изтърпяване на наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 години.

Той е бил осъден през 2019 г. от Основен съд Охрид за три деяния „сексуално посегателство срещу малолетно лице, ненавършило 14 год.“. Министерството на правосъдието в Охрид е поискало от българските власти предаването му.

Далибор Я. живее в България, женен е за българка и до 2020 г. е имал Разрешение за постоянно пребиваване у нас. Арестуван е на 28 април след искане за временно задържане и издадена червена бюлетина от Интерпол.

Защитниците на северно македонския гражданин обжалваха пред настоящата инстанция решението на Варненския окръжен съд за екстрадицията му. Сред мотивите им е това, че мъжът е бил осъден задочно, което е основание за отказ за предаването му, съгласно Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

Освен това страната ни не е получила гаранции, че производството срещу него ще бъде възобновено и той ще получи справедлив процес. През последните години 37-годишният македонски гражданин е влизал многократно в родината си, за да набави документи за придобиване на българско гражданство, но срещу него властите не са предприемали действия, казаха адвокатите.

 Апелативният съд не намери основания за отказ от предаване на исканото лице. От документите по делото става ясно, че Далибор Я. е бил задържан под стража в югозападната ни съседка именно в рамките на разглежданото наказателно производство.

Бил е уведомен за делото, участвал е лично и чрез служебен защитник, обжалвал е постановената от Основния съд присъда. Правата и интересите му са представлявани от адвокат пред всички инстанции.

Затова, въпреки че съдебният акт е бил постановен в негово отсъствие, не може да се приеме, че това е станало задочно и той не е знаел за наказателното преследване.

С тези аргументи, въззивната инстанция реши, че молбата за екстрадиция на Северна Македония на нейния гражданин Далибор Я. трябва да бъде изпълнена.

Решението на Апелативен съд – Варна, не подлежи на обжалване.

 

Коментари

Новини Варна