IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Крими
21:34 | 30 април 2015
Обновен: 10:42 | 6 май 2024

Установиха защо е рухнал хотел „Вероника"

Сочат като причини, довели до инцидента, това, че са предприети некомпетентни действия за събаряне на съществуващата сграда

По материала работи: Деян Михайлов
Установиха защо е рухнал хотел „Вероника"

Техническата експертна комисия, която трябваше да установи причините, довели до рухването на хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден", е приключила своята работа, съобщи БГНЕС.

По отношение на конструктивната част, заключенията на експертната комисия са, че е имало своеволие и пълно неспазване на конструктивния проект.

Сред нарушенията са още: некомпетентност от страна на изпълнителя за риска, който би се появил при това грубо нарушение на етапността на изпълнение на видовете строително-монтажни работи; допускане на хора при изпълняване на разрушителните действия от страна на изпълнителя, в противовес с всички изисквания по безопасност на труда.

В частта План за безопасност и здраве изводите на комисията са, че е имало извършване на строително-монтажни работи извън установеното работно време; допускане на работници на строителната площадка по време на извършващо се механизирано демонтиране и премахване на компрометираните конструктивни елементи; безотговорност и липса на компетентност от страна на ангажираните строителни фирми и Координатора по безопасност и здраве, които, без да уведомят проектантите, са променили етапността на изпълнение на строително-монтажните работи.

Заключенията на експертната комисия сочат като причини, довели до инцидента, това, че са предприети некомпетентни действия за събаряне на съществуващата сграда.

10-етажният хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден" във Варна се срути на 8 април, като под руините загинаха четирима работници.

Коментари

Новини Варна