IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
11:45 | 1 декември 2021
Обновен: 18:41 | 16 март 2024

КПКОНПИ дава община Варна на прокуратурата

Установена е корупция при сделката за електрическите автобуси

По материала работи: Ставри Таргов
КПКОНПИ дава община Варна на прокуратурата

КПКОНПИ дава община Варна на прокуратурата заради установена корупция. В материалите от проверката на обществена поръчка за закупуване на електрически автобуси са открити данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности. Част от придобитата информация е в хода на осъществено взаимодействие на КПКОНПИ с ГДБОП – МВР, съобщават от комисията.

Комисията работи по сигнал за процедурата по избор на изпълнител за обществена поръчка на стойност 85 000 000 лв. Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“ като безвъзмездна финансова помощ за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях, съобщава радио Варна.

На 18 ноември 2021 г. служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършиха действия на място в Община Варна – изискване на документи и снемане на обяснения от длъжностни лица в сградата на общината.

Впоследствие в хода на проверката бяха снети обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му.

Снети са обяснения и от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД и от служители в същото дружество.

Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта.

Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях.

Коментари

Оня с коня ( преди 2 години )
Опетко,тоя път не позна.Тоя път действа КПКОНПИ...Демек ЦАЦАРОВ...А той е човек на Тиквата.И не ,че изчегъртването по места не трябва да се състои.Трябва,и то много.Порочния начин на правенето на бул . Левски трябва да бъде разследван яко и виновните за платените 130 млн. за 4 км булевард трябва да връщат откраднатото.Много трябва да се чегърта.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
опетков ( преди 2 години )
Както изглежда това ще е новата политика за "изчегъртване на ГЕРБ по места. Вярната *** Рашков в действие. Как може да има корупция при спряна обществена поръчка?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 1
Новини Варна