IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
13:45 | 2 декември 2021
Обновен: 10:59 | 12 март 2024

Варненец ще плати 250 евро глоба, държал телефон по време на шофиране

Санкцията е наложена от властите в Нидерландия

По материала работи: Ставри Таргов
Варненец ще плати 250 евро глоба, държал телефон по време на шофиране

Варненският окръжен съд призна финансова санкция, наложена в Нидерландия на 49-годишния Петър Ж. в размер на 250 евро.

Глобата му е била наложена за това, че на 19.04.2021 г. е държал в ръка мобилен телефон по време на шофиране. Решението на властите в Нидерландия е постановено на 27 април тази година и е влязло в сила на 8 юни.

За прилагане на принципа за взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз, холандските власти са изпратили удостоверение. Предвид местоживеенето на глобеното лице компетентен да разгледа делото бе Окръжен съд – Варна.

Съдебният състав намери, че са налице условията за признаване на решението на холандските власти. Деянието представлява нарушение и по българското законодателство, като лицето е наказателно отговорно. Липсват доказателства за пълно или частично изпълнение на задължението. Освен това удостоверението на Решението за налагане на финансова санкция отговаря на изискванията и давността не е изтекла.

Поради споделените довод, Варненският окръжен съд прецени, че няма основания да бъде отказано признаването и изпълнението на финансова санкция и Петър Ж. следва за плати глобата от 250 евро, с левова равностойност – 489 лева.

Съдебният акт ще бъде изпратен за незабавно изпълнение на органите на ТД „НАП – Варна“.

Постановеното решение подлежи на обжалване в 7-дневен срок.     

Коментари

Новини Варна