IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
15:50 | 16 февруари 2022
Обновен: 12:11 | 18 април 2024

Домашен насилник от Варна остава в ареста

Искането му за по-лека мярка не бе уважено

По материала работи: Ставри Таргов
Домашен насилник от Варна остава в ареста

Варненският окръжен съд потвърди определение на Районен съд – Варна, с което е оставена без уважение молбата на Гюкай Ш. за изменение на мярката му за неотклонение от най-тежката - „задържане под стража“ в по-лека.

30-годишният мъж има предявени обвинения, че през миналата година при условията на продължавано престъпление и повторност не изпълнил заповед за защита от домашно насилие. Той бил задължен да се въздържа от извършване на насилие и да не приближава на разстояние по-малко от 100 метра бившата си жена и тяхното дете. Освен това на 28 ноември 2021г. отправил и закана за убийство.  Деянията се явяват  тежки умишлени престъпления и се наказват с до 6 години "лишаване от свобода“.

В съдебно заседание защитникът на обвиняемия посочи, че след вземането на първоначалната мярка за неотклонение по делото били събрани множества нови доказателства. Сред тях нямало такива, които да сочат по категоричен начин, че Гюкай Ш. е отправил закана за убийство в условията на домашно насилие.

Акцентирано беше върху заключението на назначената в хода на досъдебното производство комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, както и на свидетелските показания. Според защитата от тях се установявало, че пострадалата е допускала обвиняемия да вижда детето си и е живяла с него след издаване на заповедта за защита и то в неговия дом.

Варненският окръжен съд сподели основанията на Районен съд – Варна, че не са налице нови обстоятелства, които да налагат изменение на първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража“. Новите доказателства не разколебават обоснованото подозрение за съпричастност на Гюкай Ш. към деянията, за които е привлечен като обвиняем. И този съдебен състав прецени, че все още е налице реална опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Становището се подкрепя от факта, че едно от деянията е извършено в условията на повторност и в изпитателния срок на предходно осъждане. Освен това лицето е без постоянен адрес.

Поради наличие за кумулативно изискуеми от закона предпоставки, Варненският окръжен съд потвърди определението на първата инстанция и остави без уважение молбата на Гюкай Ш. за определяне на по- лека мярка за неотклонение.

Определението на Варненски окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.     

Коментари

Новини Варна