IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
08:45 | 11 март 2022
Обновен: 09:32 | 7 май 2024

И на втората инстанция съдът видя рекета на Веселин Марешки: Виновен!

Глоби го с 8 000 лв.

По материала работи: Ставри Таргов
И на втората инстанция съдът видя рекета на Веселин Марешки: Виновен!

Четири години ефективна присъда получи бизнесменът и лидер на "Воля" Веселин Марешки. Така състав на Варненския апелативен съд потвърди решението на втора инстанция.

Марешки и подсъдимата заедно с него Красимира Колева бяха признати за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г., с цел да принудят Асен Миланов всеки месец да им плаща 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение, създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество, и е нанесло значителни вреди. Съдът определи първоначален общ режим на изтърпяване.

Красимира Колева бе осъдена на три години и половина затвор.

Апелативният съд във Варна наказа Марешки и с 8000 лв. глоба, а Колева - с 6000 лв. Двамата трябва солидарно да заплатят на Асен Миланов, който е граждански ищец по делото, 30 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав Вилиян Петров.

Делото "Марешки" се върна във Варна, след като Върховният касационен съд прие, че при първото гледане апелативните магистрати са допуснали съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите.

Преди това Марешки първо бе оправдан от Окръжния съд във Варна, а после признат за виновен от апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата.

Сегашното решение на апелативния съд също не е окончателно и може да се атакува пред върховните магистрати.

Коментари

Новини Варна