IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
16:20 | 26 май 2022
Обновен: 12:38 | 18 април 2024

Съдът във Варна отхвърли искането за по-лека мярка на белгиец, издирван за трафик на кокаин

78-годишният мъж е бил арестуван в Каварна

По материала работи: Ставри Таргов
Съдът във Варна отхвърли искането за по-лека мярка на белгиец, издирван за трафик на кокаин

Апелативен съд – Варна, отхвърли жалбата на белгийски гражданин срещу задържането му под стража, постановено от Добричкия окръжен съд. Хуго Н. е бил арестуван в Каварна въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Първоинстанционен съд – Антверпен. 78-годишният мъж е издирван за участие в организирана престъпна група и трафик на наркотици.

Производството в Кралство Белгия е започнало след получена информация за очаквана на пристанището в Антверпен пратка с наркотици от Бразилия.

Проверка на внесени полуремаркета установила укрити в тайници над 873 кг кокаин. Част от полуремаркетата били предназначени за исканото от белгийските власти лице.

Според защитата на чуждия гражданин задържането под стража е прекомерно тежка мярка. Мъжът не се е укривал в България, а пребивава в нашата страна  от две години преди началото на издирването му. Собственик е на търговско дружество и имоти в страната, което потвърждава намеренията му да се устрои в България.

Адресът, на който живее, е известен на белгийските власти, тъй като те са кореспондирали на него. Освен това мъжът е в напреднала възраст и е с усложнено здравословно състояние, изтъкна защитата. Домашният арест би обезпечил явяването му в производството по екстрадиция.

Представителят на Апелативната прокуратура се противопостави с довода, че при снемането на самоличността при задържането на Хуго Н., той е дал друго име на улицата на адреса си, на който освен това не пребивава.

Посочил е, и че е бил осъждан, което също показва, че има опасност да се укрие. Според обвинението напредналата възраст вероятно не му е попречила да извърши престъпленията, за които е издирван. А заболяванията му са хронични и са съвместими с условията в ареста.

Варненският апелативен съд съобрази, че Хуго Н. не пребивава на нито от един от трите познати на властите в България и Белгия адреси. Цитираното търговско дружество е посочено в Европейската заповед за арест като компанията, съпричастна с престъпната дейност на организацията, в чието членство мъжът е обвинен.

По отношение на здравето на чуждия гражданин съдът не установи състояние, налагащо интензивни медицински грижи. Още повече, че при задържането си той изрично е отказал преглед от лекар.

 С тези аргументи Апелативен съд – Варна, констатира, че определената от Добричкия окръжен съд мярка за неотклонение спрямо Хуго Н. е подходяща и законосъобразна. Задържането под стража би попречило на неправомерно поведение и евентуални действия по укриване от наказателно преследване. 

 Определението на настоящата инстанция не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна