IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Крими
12:00 | 6 юни 2022
Обновен: 14:17 | 29 март 2024

Съдят двама за смърт на пътя във Варна

Инцидентът станал на кръстовището на бул. "Ген Колев" и бул. "Цар Освободител"

По материала работи: Ставри Таргов
Съдят двама за смърт на пътя във Варна

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна, двама мъже на възраст 21 г. и 47 г. ще бъдат съдени за независимо съпричиняване на смърт по непредпазливост на жена в пътен инцидент – престъпление по чл. 343, ал. 1, буква „В“ във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК.

И.М. (47 г.) работел като шофьор в частна фирма, занимаваща се с туристически превози и превоз на персонал. Управлявал служебен пътнически микробус и на 11 септември 2021 година изпълнявал редовен курс за транспортиране на служители на хотел в к.к. Златни пясъци до Варна. Превозното средство се движено по бул. „Генерал Колев“ със скорост около 40 км/ч.

Приближавайки кръстовището с бул. „Цар Освободител“ водачът му забелязал смяната на сигнализацията на светофарната уредба от зелена на жълта и ускорил скоростта до 57 км/ч.

По същото време по бул. „Цар Освободител“ се движел лек автомобил, управляван от 20-годишният тогава С.Д. Наближавайки същото кръстовище за него светел червен забранителен сигнал на светофара. Още преди да е спрял светлината се сменила на жълта и това провокирало младият мъж да ускори, достигайки около 41 км/ч на движение при навлизане в кръстовището.

Така се стигнало до сблъсък между двете МПС. Микробусът се преобърнал, плъзнал се по платното за движение и се ударил в стълб. Водачът и един от пътниците в него успели да излязат без затруднения, но една жена останала затисната вътре. С помощта на служители на РДПБЗН – Варна, тя била извадена и транспортирана в болнично заведение. Установени били сериозни травми и счупвания на гръбначни прешлени, водещи до парализа на долните крайници. В болница бил прегледан и пътник от микробуса, който имал контузни наранявания.

Въпреки проведеното оперативно и друго лечение пострадалата не успяла да се възстанови от получените травми, тя починала през ноември 2021 година. От заключението на назначената съдебно – медицинска експертиза станало ясно, че има причинно – следствена връзка между претърпяното пътно-транспортно произшествие на 11 септември и настъпилата смърт на жената.

В хода на разследването на инцидента станало ясно, че двамата водачи не са шофирали след употреба на алкохол или наркотични вещества в момента на произшествието. Видно от заключението на авто-техническата експертиза било, че при достигане на стоп-линията на кръстовището от микробуса, управляван от И.М., сигналът на светофарната уредба се е сменял от жълт към червен.

А в момента на достигане на стоп-линията на кръстовището от лекия автомобил, управляван от С.Д., светофарът е светел с жълт сигнал.

Предстои делото срещу двамата обвиняеми да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Коментари

Новини Варна