IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Крими
16:20 | 10 октомври 2022
Обновен: 16:25 | 28 април 2024

Наркозависими тормозят жителите на кв. "Христо Ботев" във Варна

Хората се оплакват, че непрекъснато има кражби

По материала работи: Ставри Таргов
Наркозависими тормозят жителите на кв. "Христо Ботев" във Варна

Наркозависими от години тормозят живеещите във варненския квартал "Христо Ботев". Хората се оплакват, че непрекъснато има кражби от домовете и от автомобилите им. В продължение на години живеещите в квартала са подавали не една жалба в Общината и полицията и въпреки направените арести проблемът не е решен.

Използвани спринцовки, лъжици и всякакви други отпадъци. Такава е гледката в района на сградата, където се помещава Метадоновата програма в квартал "Христо Ботев". Тук всеки ден идват десетки наркозависими на лечение, но хората споделят и друго.

Дворът на пункта, където наркозависимите получават метадон, прилича повече на наркоманско свърталище отколкото на място за лечение. Тук намираме Христо, на 31 години. Пред екипа ни отрича в квартала да има проблеми.

Сградата на Метадоновата програма се намира близо до махалата "Максуда", за която от години се знае, че е територия на наркодилърите.

"Където и да погледнете, можете да видите хора, които са зависими. Те са явни. Белезите от спринцовките са им по ръце, крака", заяви Стоян Георгиев, квартал "Христо Ботев"-Варна.

От разговорите си с хората разбираме къде се продава дрога и кои са съгледвачите на дилърите.

Мълвата, че разпитваме за наркодилърите бързо се разпространява и това не се харесва на някои хора.

От полицията обясниха, че на района се отделя особено внимание, макар че от началото на годината има подадени само три сигнала от живеещите в квартала за проблеми с наркозависимите.

"В сравнение с миналата година имаме около 70% повече в този район задържани лица с наркотични вещества. Около една трета от задържаните лица, притежаващи наркотични вещества, са от този район.

Донякъде преценяваме, че така наречената Метадонова програма спомага за концентрирането на тези лица там", каза още Иван Петров, началник "Охранителна полиция" в Първо РУ-Варна.

От Община Варна заявиха, че в района до пункта на метадоновата програма периодично се правят съвместни проверки с полицията и се почистват спринцовките и другите отпадъци. Това обаче едва ли ще реши проблема с наркозависимите в квартала, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна