IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
13:20 | 18 ноември 2022
Обновен: 10:11 | 27 март 2024

67-годишна варненка с условна присъда за търговия с дрехи, имитация на известни марки

Ще трябва да плати и 200 лв. глоба

По материала работи: Ставри Таргов
67-годишна варненка с условна присъда за търговия с дрехи, имитация на известни марки

Районен съд – Варна, призна за виновна 67-годишна жена по повдигнатото й обвинение в престъпление против интелектуалната собственост - по чл.172б, ал.1 от НК. На подсъдимата бе наложено наказание от 8 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 200 лева.

На 20 юни 2020 г. при извършена проверка в търговски обект – магазин за дрехи в района на пазара във Варна, стопанисван от подсъдимата, се установява предлагане за продажба на дрехи – тениски, мъжко бельо, якета, спортни обувки  и др., носещи знаци със запазените марки на общо 15 световноизвестни чуждестранни търговски дружества, без съгласието на притежателите на изключителните права.

Според назначената експертиза знаците, поставени върху намерените в магазина стоки, са сходни със защитени регистрирани търговски марки в Патентното ни ведомство и по реда на Мадридската спогодба за международна регистрация на марките.

Сходството може да предизвика объркване у потребителите и предпоставки за несправедливо облагодетелстване на търговеца от известността на оригиналните марки. С деянието са причинени значителни вредни последици, като общата стойност на инкриминираните стоки по цени на оригинали е за над 23 000 лева.

67-годишнита жена е с чисто съдебно минало. В нейна тежест са направените по делото разноски за над 1000 лева. Веществените доказателства, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата и след влизане в законна сила на присъдата следва да бъдат унищожени.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

Коментари

Новини Варна