IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
14:18 | 29 май 2015
Обновен: 10:13 | 18 май 2024

Задържаха 33-годишен с античен съд

Керамичният кратер е датиран от V век пр.н.е.

По материала работи: Златина Добрева
Задържаха 33-годишен с античен съд

Криминалисти от ОДМВР - Хасково, задържаха 33-годишен мъж за съхранение на античен съд.
Проверката в село Сусам е предприета след проведено разследване, в хода на което е потвърден сигнал, че мъжът противозаконно държи предмет с културна и историческа стойност. При претърсване на лек автомобил „Фолксваген”, ползван от задържания, е намерен и иззет старинен съд, който експерти определят като кратер - античен керамичен съд за разреждане на вино.

Според специалистите кратерът е произведен в древна Гърция и се датира във втората половина на V век пр.н.е. Принадлежи към групата на така наречената „червенофигурна” керамика, при която фонът е с черен цвят, а фигурите са оцветени в червено. Такива съдове на територията на някогашната Древна Тракия има открити в гробове на представители на тракийската аристокрация и са много редки.

Първоначалната оценка показва, че кратерът е силно фрагментиран, като в последствие е направен неумел опит за реставрация. При почистването му са унищожени части от рисунките. Особен интерес представляват изобразените върху съда митологични сцени, чиято интерпретация предстои. Незапълнените с фигурални композиции полета са покрити с растителни и геометрични мотиви.
Работата по образуваното досъдебно производство продължава, уточняват от полицията.

Коментари

Новини Варна