IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Крими
17:00 | 5 юли 2023
Обновен: 10:41 | 28 април 2024

Българка ще търпи у нас 9-годишна присъда за грабеж в Испания

Тя е арестувана във Варна месец след престъплението

По материала работи: Ставри Таргов
Българка ще търпи у нас 9-годишна присъда за грабеж в Испания

Варненският окръжен съд призна 9-годишна присъда, наложена на 30-годишната българка Мима И. от испанските съдебни власти. По нейна молба делото беше гледано без участието и́, тъй като тя пребивава в страната, в която е осъдена и изтърпява наложеното и́ наказание. Преди делото е изразила становище, че желае присъдата на испанските власти да бъде призната и изпълнена в България.

Престъплението, за което е осъдена, е извършено в Палма де Майорка в съучастие с още двама британски граждани. На 04.09.2019 г. Мима И. била в къщата на свой любовник, като помогнала на съучастниците си да влязат в дома му.

Двамата били маскирани и въоръжени с мачете. Заплашили мъжа, че ще убият двете му деца и бившата му съпруга, ако не им преведе 150 000 евро и още 6000 евро на месец в продължение на една година.

Сумите трябвало да се внасят по сметката на Мима И. Чрез заплахи нападателите поискали жертвата да предаде наличните в дома му пари - 700 евро и 300 паунда, след което тримата напуснали жилището.

Въпреки че атакуваният мъж превел 134 000 евро по сметката на българката, изнудвачите продължили да искат пари, като заплашили, че ще убият него и близките му.

Българката и единият британски гражданин бяха открити във Варна месец след извършване на престъплението - през октомври 2019 г. С решение на Варненския окръжен съд двамата бяха предадени на испанските власти за разследване. Били са признати за виновни, като присъдите им са влезли в сила преди две години - на 11 юни 2021 година.

За извършеното престъпление българската е била осъдена на 9 години затвор. Задължена е била да плати солидарно с другите осъдени обезщетение на пострадалия в размер на над 176 205 евро. Съдът и́ е наложил и забрана да приближава на по-малко от 500 метра и да комуникира по какъвто и да е начин с жертвата на грабежа и неговите близки.

Съдебният състав на Окръжен съд – Варна, прецени, че няма правни основания да бъде отказано признаването и изпълнението на присъдата на Областния съд в Палма де Майорка. Мима И. ще търпи 9 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим, като ще бъде приспаднато време, в което осъдената е била задържана - 1366 дни до 4 юли 2023 г.

Решението подлежи на проверка пред Апелативен съд - Варна, в 14-дневен срок.        

Коментари

Новини Варна