IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
16:30 | 16 януари 2024
Обновен: 15:14 | 6 май 2024

Ало измамник получи условна присъда във Варна

Мъжът е на 48 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Ало измамник получи условна присъда във Варна

С присъда, за извършено престъпление по чл. 209, ал.1 от НК, 48-годишен мъж от Варненско беше осъден на  1 година лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години.

Делото бе разгледано в процедура на съкратеното съдебно следствие с признаване на вината от подсъдимия  и намаляване с 1/3 на определеното наказание.

Подсъдимият бе признат за виновен, че в периода от 14-ти до 16-ти март 2023 г. във Варна, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и за съучастника си имотна облага, умишлено улеснил извършването на измама по отношение на две възрастни жени.

Неустановеният по делото съучастник, чрез обаждане по телефона от румънски оператор, убедил 48-годишния подсъдим да изпълни срещу заплащане „поръчка“, като на посочените дати прибере пакети с парични средства и вещи от две различни места във Варна, след което да ги занесе с автомобила си в Румъния.

Отделно, при разговор по телефона с непознатия извършител, у двете пострадали било възбудено и поддържано заблуждение, че с предаването на пари и ценности оказват съдействие на органите на полицията за залавяне на телефонни измамници.  

Потърпевшите жени повярвали, че като се включат в схемата и предадат спестяванията си, ще помогнат на служителите от МВР да хванат ало-измамниците.

По този начин са им били причинени общо щети за близо 19 000 лева. В първия случай, на 14-ти март м.г., предадената от пострадалата пенсионерка сума от 7900 лева била пренесена от подсъдимия и доставена на непознатото лице в района на Гюргево.

Вторият  път, на 16-ти март м.г.,  48-годишният подсъдим се придвижвал отново на път към Румъния с парите и бижутата, хвърлени през прозореца от другата пострадала възрастна жена, когато научил, че е издирван от полицията във връзка със случая, върнал се и доброволно предал получената няколко часа по-рано торбичка с пари и ценности.        

С вземането на пакетите с пари и накити и пренасянето им 48-годишният подсъдим е улеснил извършването на измамата и е подпомогнал неустановения извършител в получаването на чужди пари, без риск да бъде забелязан и разкрит.

Подсъдимият е неосъждан към датата на инкриминираното деяние. В негова тежест са направените разноски по делото. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

Коментари

Асен Василев момата ( преди 3 месеца )
Тези пенсионери не слушат ли новини не са ли запознати с тази масова практика Как може да се дават парите да ги хвърлят през тераса на непознати хора тия психически здрави ли са вменяеми ли са съдебното дело да направи медицинска експертизана пострадалите лица защото те са видимо с старческо слабоумие
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна