IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
11:00 | 8 февруари 2024
Обновен: 15:16 | 27 април 2024

Нов арест за жена, разпространявала фентанил във Варна

Продавала дрогата от дома си

По материала работи: Ставри Таргов
Нов арест за жена, разпространявала фентанил във Варна

Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на жена, обвинена в разпространение и държане с цел разпространение на забранени вещества.

Разследващите са установили, че на 31 януари тя продала 0.19 грама хероин с примес на свидетел. В дома й били открити 0.14 грама хероин с фентанил.

През декември миналата година по силата на сключено с прокуратурата споразумение, одобрено от Варненския окръжен съд, 54-годишната Юлиана М. е била осъдена условно за сходно престъпление, отново с предмет фентанил. Настоящото деяние е извършено в изпитателния срок.

Защитата постави под съмнение намереното в дома пакетче да е на обвиняемата. А представителят на Апелативната прокуратура акцентира, че въпреки угрозата на условната присъда, само месец по-късно жената е задържана със същото вещество, разпространявайки го от дома си.

Съдебният съставът, след като се запозна с материалите по делото и изслуша страните реши, че мярката за неотклонение „задържане под стража“ е законосъобразна и единствената правилна.

Решаващ аргумент за това е съдимостта на Юлиана М. Само преди малко повече от месец тя е била наказана от Окръжния съд с много високо като срок наказание „лишаване от свобода“ - 3 години, отложено с изпитателен срок от 4 години, както и с глоба в размер на 15 хиляди лв. 

На 31 януари тази година в рамките на изпитателния срок в дома й е намерено отново същото вещество. Именно в този период обвиняемата е трябвало да се въздържа от каквото и да е неправомерно поведение под заплахата да изтърпи и наложеното й по предходното осъждане. Този факт според въззивната инстанция прави изключително реална опасността при по-лека мярка за неотклонение обвиняемата да извърши престъпление.

Налице е и първата законова предпоставка за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда - няма съмнение в обоснованото предположение за съпричастността на Юлиана М. към деянието.

Тези аргументи доведоха до категоричен извод състава на Апелативния съд, че мярката за неотклонение следва да е „задържане под стража“.

Коментари

Новини Варна