IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
13:20 | 21 юли 2015
Обновен: 14:44 | 27 април 2024

Варненският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на Емил Скорчев

Убиецът ще лежи 25 г. в затвора

По материала работи: Златина Добрева
Варненският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на Емил Скорчев

Апелативният съд във Варна изцяло потвърди 25-годишната присъда на Емил Скорчев, убил умишлено и по особено мъчителен начин 28-годишната си съпруга Керанка през септември миналата година. През април тази година, при условията на съкратено съдебно следствие първата съдебна инстанция (ВОС) присъди „доживотен затвор“ на Скорчев като редуцира с 1/3 наказанието до 25 г. затвор при първоначален строг режим. Изцяло се потвърждава и присъденото обезщетение в размер на 150 000 лева за причинените неимуществени вреди и страдания на майката на Керанка.

В началото на юли, въпреки подадената срещу присъдата жалба, подсъдимият поиска от апелативната инстанция смъртна присъда.

В мотивите, с които потвърждава наказанието на Скорчев, Апелативният съд намира, че правните изводи на ВОС във връзка с жестокото убийство са обосновани и законосъобразни. На 21.09.2014 г. в околностите на с.Тополи, Скорчев умишлено и по особено мъчителен начин е убил съпругата си Керанка. Жесток побой и 12 прободно прорезни рани с нож по шията, гърдите, корема и ръцете. Един от тях - в сънната артерия, смъртоносен за 28-годишната жена.

Квалифициращото обстоятелство убийство по „особено мъчителен за жертвата начин” се обуславя от причинените приживе и установени със СМЕ множество наранявания. Керанка безспорно е осъзнавала случващото се с нея, изпитвайки извънредни мъки и страдания.

И втората съдебна инстанция цени двете заключения на изготвените психиатрични експертизи, според които подсъдимият е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Скорчев не страда от психично заболяване в тесния смисъл на думата и може да носи наказателна отговорност.

Преценявайки емоционално-агресивните изблици на подсъдимия Скорчев - от необоснована агресия до опити за самоубийство, в това число и в съдебно заседание пред състава на Апелативен съд Варна, съобразявайки заключението на комплексната СППЕ, въззивната инстанция  преценява, че не следва да проявява по–голямо снизхождение при определяне на наказателната репресия. Както агресията на Скорчев, така и опитите за самоубийство са проекция на съзнателни и обмислено взети решения, основани на чувството за вина, а демонстративният им характер (според вещите лица) целят единствено себеоневиняване, съчувствие и подсигуряване на по-приемлив режим в затвора. Промяната в позицията му, че не желае да се намалява наложеното вече наказание, а да му бъде наложена смъртна присъда се преценява от Варненския апелативен съд като абсолютно несъстоятелно и не подлежащо на коментар.

Според Варненския апелативен съд присъдата на първоинстанционния съд за Емил Скорчев (25 години затвор при първоначален строг режим и 150 000 лв обезщетение) е правилна, законосъобразна и справедлива и следва изцяло да бъде потвърдена.

Това решение може да бъде обжалвано или протестирано в 15-дневен срок пред ВКС.

Коментари

Новини Варна