IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
11:02 | 11 август 2015
Обновен: 09:44 | 14 май 2024

20 говежди кожи от Варненско, заразени с антракс, са били пренесени от търговци в Пловдивско

Кожите са унищожени край Куклен преди дни

По материала работи: Златина Добрева
20 говежди кожи от Варненско, заразени с антракс, са били пренесени от търговци в Пловдивско

20 животински кожи от Варненско, заразени с антракс, са били пренесени от търговци в Пловдивско, съобщи д-р Камен Янков, директор на регионалната дирекция на БАБХ за Фокус.

 

Кожите са унищожени край Куклен преди дни. Снощи е получена и втората проба за превозното средство, в което са били кожите, тя е отрицателна. Очаква се и писмен резултат, каза д-р Янков. Кожите са говежди, сред тях е имало и една от болното животно край Варна. Те са били пренесени от Карнобат от прекупвачи. След като са чули за болното животно, те са се уплашили и са изоставили колата с кожите извън Куклен. След това са се предали в болницата, за да бъдат изследвани. Това се е случило на 23 срещу 24 юли. Незабавно е изпратена проба, на 30 е получен положителен резултат, а на 31 кожите са били загробени на безопасно и достатъчно дълбоко на 30 метра.

 

През цялото това време заразените кожи са били охранявани от полиция, в землището на Куклен. Направена е била дезинфекция на превозното средство, няма следи от спори, чисто е, каза д-р Янков. Двамата търговци също са здрави. Няма опасност и за населението, твърдят от инспекцията. Районът, където са заровени кожите също е обеззаразен. 

Коментари

Новини Варна