IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
17:05 | 19 август 2015
Обновен: 03:57 | 2 май 2024

Две обвинения за престъпления по служба срещу социална работничка

Антоанета Василева е бивш секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора

По материала работи: Златина Добрева
Две обвинения за престъпления по служба срещу социална работничка

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт в Софийския градски съд обвинителен акт срещу бившия секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева във връзка с облаги за варненска и бургаска неправителствени организации. На Василева са повдигнати две обвинения – за извършени престъпления по служба.


В качеството си на длъжностно лице, за времето от 3 януари до 20 юни 2013 година, тя не е изпълнила служебните си задължения, като не е провела процедура за възлагане на обществени поръчки по ЗОП, а сключила пряко договори за възлагане изпълнение на услуги за временно настаняване на жертви на трафик на хора във Варна и Бургас.
 

Василева също така е превишила правата си, като сключила пряко въпросните договори, което е в правомощията на Председателя на Комисията. Всичко това е било извършено от нея с цел да набави за фондация ”SOS – семейства в риск” във Варна и за сдружение ”Равновесие” в Бургас, облага в размер на 200 940 лв. Така за държавния бюджет са настъпили вредни последици в горепосочения размер и освен това е уронен престижа и доверието в държавната администрация, уточняват от прокуратурата.
 

Служителката ще бъде съдена и за това, че в качеството си на длъжностно лице за периода от 17 май до 20 юни 2013 г. сключила анекс към Рамково споразумение, като лично положила подпис, което е в правомощията на зам. министър–председател и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора, информира moreto.net.
 

Това е било извършено от Василева, с цел да набави за себе си облага в размер на 3 607 лв. По този начин за бюджета на проект за Превенция на трафика на хора, принадлежащи към етнически групи.

Коментари

Новини Варна