IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
12:40 | 17 септември 2015
Обновен: 19:16 | 24 април 2024

Убийство на русенски бижутер влезе във Варненския апелативен съд

Таксиметров шофьор и негов съучастник очакват присъди

По материала работи: Борис Проданов
Убийство на русенски бижутер влезе във Варненския апелативен съд

На въззивна проверка пред Апелативен съд - Варна е присъдата на Окръжен съд Русе от март 2014 г., с която таксиметровият шофьор от София Пламен Миланов и роденият в с. Червена вода, Русенско Николай Ламбаджиев като съизвършители и в съучастие бяха признати за виновни в убийството на русенския бизнесмен Явор Николов. Бижутерът бил умъртвен на 25 юни 2012 г. в землището на с.Николово, Русенска област по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост. Русенският окръжен съд присъди „доживотен затвор” на Миланов, 20 г. “лишаване от свобода” на Ламбаджиев, а двамата солидарно да заплатят обещетение на сестрата на жертвата в размер на 50 000 лв.

 

Убитият Явор Николов се занимавал с търговия на благородни метали. Имал в Русе магазин за търговия с бижута и антикварни предмети. Навремето бил съученик с Николай Ламбаджиев. До деня на убийството не се е познавал с Пламен Миланов. Според обвинението на 25 юни 2012 година Николов е бил привикан на среща от Миланов и Ламбаджиев в района на лесопарк „Липник” до село Николово. Те искали да продадат на търговеца сребърни бижута (над 3 кг сребро), но сделката пропаднала. Между тримата избухнал скандал, по време на който Николов бил убит по особено жесток начин – с множество удари с газов пистолет по лицето и 25 удара с чук в главата. Двамата отнели от жертвата 300 лв. и два златни ланеца. Направили опит да заличат престъплението като изгорят трупа. Залели тялото с бензин и го запалили. Овъгленият труп на Явор Николов бил открит 20-на дни по-късно от случайни преминаващи в гората край с. Николово. Няколко дни след убийството Ламбаджиев напуснал страната, но след като разбрал, че полицията в България го издирва се предал доброволно, бил върнат в Русе и арестуван. Дни преди това полицията задържала и Пламен Миланов.

 

Пресслужбата на съда припомня, че през август 2014 г. Апелативният съд във Велико Търново измени присъдата на Ламбаджиев, като му наложи и на него “доживотен затвор”. През май тази година Върховният касационен съд отмени присъдата на апелативната инстанция във Велико Търново. Върховните магистрати считат, че в решението си търновските съдии не са изяснили каква е била целта на Ламбаджиев и Миланов - придобиване на материална изгода след извършване на убийството или получаване на имотната облага в момента на неговото извършване. Заради това ВКС реши, че мотивите са неясни, непълни и противоречиви по въпроси от решаващо значение и са налице съществени процесуални нарушения. Така казусът попадна във Варненския апелативен съд, за да се разгледа отново на втора инстанция.

 

Въззивният съд се запозна с протеста на Окръжна прокуратура - Русе, в който се настоява Ламбаджиев да бъде съден като извършител, а не като помагач на престъплението. Обвинението припомня, че убийството е не само по особено мъчителен за жертвата начин, но с множество действия по заличаването му, както и с вземане на вещи от убития. Според прокуратурата това са отегчаващи отговорността обстоятелства, които трябва да натежат за доживотна присъда и за Ламбаджиев.

 

Двамата подсъдими са категорични, че обвинението срещу тях е недоказано, страда от пороци и противоречия. В жалбите си пред въззивния съд те настояват делото да се върне за ново разглеждане пред първата съдебна инстанция.

 

Варненският апелативен съд ще се произнесе със съдебен акт в установения от закона срок.

Коментари

Новини Варна