IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
16:32 | 17 септември 2015
Обновен: 19:02 | 24 април 2024

Беззаконие под пагон царяло в Асеновград и Първомай

Кражби, корупция и рекет се ширели в двете полицейски управления

По материала работи: Деян Михайлов
Беззаконие под пагон царяло в Асеновград и Първомай

Шокиращи разкрития за полицейските управления в Асеновград и Първомай бяха изнесени от главния секретар на МВР Георги Костов, окръжния, и апелативния прокурор на Пловдив Румен Попов и Иван Даскалов.
Търговия с влияние, кражби, укриване на престъпления и срастване на полицията с криминалния контингент на територията на двете полицейски управление са само част от нарушенията, които са констатирани от отдел Вътрешна сигурност на МВР.
В ареста са общо 15 души, сред които петима полицаи и двамата началници на районните управления.

Връзка между арестите в Асеновград и Първомай няма, но е сходен начинът, по който са функционирали двете полицейски управления. "Един от най-фрапантните случаи е от първомайското село Караджалово, където заради незаведена кражба на коне, се стигнало до убийството на крадеца", съобщи апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

В Асеновград масово се прикривали пияни шофьори срещу рушвет. Шефът на районното управление пък прикривал кражба на гориво, за да си зарежда личния автомобил с него. И в двете районни управления на седмица има по 10 незаведени сигнала за престъпления. А полицията не реагирала на сигналите за кражби по селата.

"При проверката на Вътрешна сигурност се оказало, че 80 % от наличния състав в полицията в града са се занимавали с други дейности – селско стопанство, малки бизнеси или други странични дейности, които са забранени от закона", каза окръжният прокурор Румен Попов.

В Първомай е прикрита и кражба на 3 милиона лева, както и незаконна кариера, от която държавата е ощетена с над 2 милиона лева. Повдигнати са обвинения за корупция и пране на пари. Задържаните ги грози затвор до 10 години.

Тежък феодализъм и анархия! Така Окръжният прокурор на Пловдив определи случващото се в Първомай и Асеновград, довело до ареста на началниците на районните управления Васил Налбантов и Димчо Темелков и още петима полицаи.

След като бяха изнесени потресаващи данни за ситуацията в двете районни управления, за множество прикрити престъпления, за незаведени сигнали на граждани, за манипулирани разследвания, за корупционни практики, започващи от почерпки и стигащи до различни възнаграждения, включително и автомобили, прокурорът призова гражданите да подават сигнали и да се обръщат за помощ към прокуратурата.

"Няма гаранция, че подобни практики няма и в други районни управления, но тук, в този момент, давам гаранция, че отсега нататък всеки колега трябва да се чувства наблюдаван. Да си даде сметка какво прави и да прецизира дейността си. Компромис няма да има за никого, без значение от ранга му", заяви главният секретар на МВР Георги Костов. Той също призова гражданите да подават сигнали до Инспектората на МВР и Вътрешна сигурност, като даде гаранция, че всеки ще бъде проверен.

"Обезпокоителен е отказът от правосъдие. Има многобройни откази за завеждане на жалби в различни полицейски управления. Искаме да се преборим с тези практики", заяви Костов.

"Много от сигналите на гражданите са отбелязвани в книгата от дежурните, но в последствие не са регистрирани и по тях не е работено. Това от своя страна е причина тези престъпления да останат неразкрити, а извършителите им да продължат да вършат нови", заяви зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов.

"Пред нас стои изключително тежката задача да организираме работата в тези районни управления. Но нека от тук нататък всеки служител да знае, че носи отговорност за делата си", апелари директорът на полицията ст. комисар Христо Разсолков.

Шефът на "Вътрешна сигурност" уточни, че работят по сигналите от март и това, че реализациите са направени в един и същи ден, е съвпадение, а не търсен ефект. Това е затруднило доста операциите, в които са участвали 6  прокурори, 12 следователи и 35 служители на отдел "Вътрешна сигурност". Присъствали са и служители на ДАНС, които са работели по други случаи, свързани с арестуваните началници.

Апелативният прокурор Иван Даскалов изрази недоумението си как в продължение на години другите институции, които са имали отношение към извършваните нарушения и престъпления, са си затваряли очите. Това естествено е довело до пълно обезверяване на местните жители, пред очите на които са се извършвали и са се прикривали престъпления. Затова и на разследващите е било изключително трудно да открият хора, които да свидетелстват. И в двата града е царял неописуем страх. "Едва накарахме хората да излязат от къщите си и да дойдат да дадат показания", твърди Румен Попов.

По тази причина прокуратурата е започнала да прави изнесени приемни в малките градове, за да може по-лесно да стигне до хората. Предстоят посещения на прокурорите и в другите по-малки населени места в областта.

Коментари

Новини Варна