IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Крими
21:34 | 8 ноември 2015
Обновен: 20:55 | 25 април 2024

Бягството на Шатката от затвора финансирано от Хосе

Приятелка на авер на Боби Дебелия разказала за пътуването до Гърция и Рим

По материала работи: manager
Бягството на Шатката от затвора финансирано от Хосе

Гватемалецът Хосе Гевара финансирал бягството на рецидивиста Николай Николов-Шатката. Двамата изчезнаха от софийския затвор на 30 април 2014 г. Свидетели твърдели, че по пътя до Италия плащал само Хосе.

На бегълците са помогнали Борислав Аргиров-Боби Дебелия от Петрич и Дончо Василев, стар приятел на Шатката от затвора, твърди спецпрокуратурата. Още докато лежал зад решетките, Дончо узнал за намерението на осъдения на 20 г. затвор за убийство Шатката да избяга. Той наел колата, с която бегълците излезли от затвора. Във фирмата Дончо обяснил, че много държи точно на 30 април да има бял “Опел Астра” със затъмнени стъкла. Кой е шофирал, още не е ясно.

Шатката и Хосе се качили по-късно в личната кола на Дончо на софийска улица. Това станало ясно от показанията на приятелката на Дончо Атанаска Димитрова от Несебър. Той я поканил да отидат в Гърция за Великден. Като тръгнали, спрял и казал, че ще “хвърлят” до Петрич и двама приятели. По пътя Дончо на няколко пъти се свързвал с Боби Дебелия, който му давал указания: “Давай, карайте, изпреварвайте колоната, няма гадове (полицаи - бел. ред.).”

Шатката, Хосе, Дончо и Атанаска пристигнали пред къщата на Боби Дебелия, който ги настанил при познати да нощуват. На сутринта Дончо и жената минали през ГКПП Кулата. На първата бензиностанция след границата Шатката и Хосе пак се появили и се качили в колата. Бегълците минали през границата, водени от друг каналджия. В Игуменица групата се качила на ферибот за Италия. Билетите били осигурени от Боби Дебелия, стана ясно в спецсъда, който го остави в ареста.

Според Атанаска 4-мата не пътували заедно, а Шатката и Хосе се присъединили, когато пристигнали в Бари. Оттам потеглили за Рим. В предградията Шатката казал: “Ние сме дотук, ще се оправим сами”. Докато Дончо бил с бегълците в Гърция, униформени нахлули в дома му в столичния кв. “Люлин”. Освен майка му заварили и Кристина, дъщерята на Шатката. Майката на Дончо се свързала с него по телефона. Той казал на един от полицаите, че е на почивка в Гърция и Италия, и се връща след няколко дни.

По време на пътуването до Рим Хосе говорел много малко, макар че разбирал и владеел български. Шатката бил по-разговорлив. Според Атанаска двамата не изглеждали притеснени. Тя разбрала кои се, след като снимки на двамата бяха публикувани в медиите.

24chasa

Коментари

Новини Варна