IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
08:25 | 9 януари 2016
Обновен: 05:02 | 2 май 2024

Трима от "перачите" на пари в Пловдив остават в ареста

Съдът счете, че е налице опасност те да извършат ново престъпление, ако са на свобода

По материала работи: Борис Проданов
Трима от "перачите" на пари в Пловдив остават в ареста

Трима от обвинените за пране на пари в схема, по която от септември до края на годината са "препрани" вече над 5 млн. евро, се изправиха пред Окръжен съд – Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.


Мярката, която съдът постанови спрямо тримата мъже - Александър А. на 35 години, Стефан С. и Анатолий Х. - на 24, е " задържане под стража".

 

Съдът счете, че е налице опасност те да извършат ново престъпление, ако са на свобода. Други трима от общо деветимата с предявени обвинения, останаха навън срещу парична гаранция от по 3000 лв. Те ще отговарят за приготовление за изпиране на пари и опит за изпиране на пари. От събраните досега доказателства по делото е установено, че действията им са били свързани само с регистрирането на дружества, след което са упълномощавали останалите обвиняеми с права по извършване на сделки и финансови операции на фирмите. Един от обвиняемите - Георги Христов Георгиев, все още се издирва.


20 дружества са регистрирани от обвиняемите за кратък период от време, всяко едно - за по два лева. Още на следващия ден след регистрацията, в банковата сметка на кухата фирма са постъпвали средства от порядъка на половин милион евро. Ощетени са дружества от 6 европейски страни.

 

Навсякъде парите са теглени по един и същ начин- от мейл - адрес, сходен с адреса на управителя на фирмата, е изпращано нареждане до служител, отговорен за финансови операции, да преведе на сметка в българска банка сумата във връзка с предстояща сделка. Тук парите са били изтегляни в брой, комисионната на "перача" за едно теглене е била 23 000 лв., след което са внасяни другаде.


По схемата работят служби от всички заинтересовани страни. Открити в наличност засега са само парите от една комисионна, това стана при ареста на двама от подсъдимите на 30 декември м.г.

Коментари

Новини Варна