IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Крими
19:01 | 27 януари 2016
Обновен: 09:20 | 23 април 2024

Съдът: Стопанство "Врана" не е на царя

Адвокатът на Симеон Сакскобургготски твърди, че по делото има нарушения

По материала работи: Борис Проданов
Съдът: Стопанство "Врана" не е на царя

Софийски градски съд реши, че стопанство „Врана“ не е на бившия български цар /1943-1946/ и министър-председател /2001-2005/ Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза Хробок.


Адвокат Елисавета Христова, която представлява техните интереси, обаче заяви, че делото за стопанството е различно от това за двореца и парка „Врана“. "Става въпрос за делото, което е заведено от Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза Хробок, по което те са ищци за възстановяване на стопанството във Врана, а не за парка и двореца „Врана“, което е друго дело, по което ищецът е държавата“, каза тя и добави: „Това дело се отнася само до стопанската част, която не е била актувана като общинска собственост, поради което не е била възстановена заедно с парка и двореца „Врана“.


На въпрос дали бившият министър-председател ще обжалва решението на Софийски градски съд, адвокат Христова заяви: „Не съм видяла все още решението, разбира се след като се запозная с него ще посъветвам клиентите си какво да правят. По принцип би следвало да обжалваме... Тъй като все още не съм се запознала с това решение, не мога да изложа никакви правни аргументи“.


Тя посочи, че по делото са се сменили 8-9 съдии, една голяма част от тях командировани от други съдилища. „Дори имаше случай, когато се допусне някакво доказателство, поискано от страна на ищците и очевидно неудобно за държавата, следваше много бързо отстраняване на съдията и следващият сменяше това доказателство“, каза адвокат Христова.


Тя отбеляза, че е имало твърде много нарушения. „Мисля, че тук има ярък пример на разпределение на делата в Софийски градски съд по време на предишното ръководство по един начин, който най-малкото буди съмнение. Когато един съдия бъде преместен на друга длъжност, защото например е израснал в йерархията, когато пращаш командирован съдия да гледа определено дело, винаги възниква съмнение, че може би се прави конкретен избор на конкретен съдия за конкретно дело“, коментира защитничката на интересите на Симеон Сакскобургготски и неговата сестра.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна