IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
21:02 | 29 януари 2016
Обновен: 05:11 | 2 май 2024

119 хил. престъпления регистрирани у нас през 2015-а

Престъпленията ще спрат, когато има възмездие!

По материала работи: Слав Велев
119 хил. престъпления регистрирани у нас през 2015-а

През последните години все по-ясна все повече се затвърждава тенденцията на нарастване на видимите престъпления в България. Около това мнение се обединиха зам.-председателят на Българската психиатрична асоциация д-р Емил Грашнов и бившият главен секретар на МВР Николай Радулов. В ефира на Bulgaria ON AIR двамата коментираха криминалните събития от последните седмици.
 

По думите на Радулов регистрираните престъпления в България през 2015 г. са 119 хил., но броят на извършените обаче е много по-голям. "Според статистиката поне 30% се разкриват, но моето мнение е, че техният процент е дори 50", допълни той.
 

Чести били случаите на кражба и палежи на автомобили. "От лятото на 2011 г. всяка нощ имаме по няколко палежа на автомобили и тези случаи не се разкриват", поясни Радулов.
 

Проявата на агресия е част от човешката природа, припомни психологът и добави, че за да се ограничат тези прояви възпитанието трябва да започне още в семейството и училището, в най-ранна възраст. В противен случаи този насилнически модел на поведение ще се предава и на следващите поколения.
 

Купуването и използването на оръжия за самозащита трябва да бъде уредено с нормативни актове, заяви от д-р  Грашнов. Той настоя, че лицата, които притежават боксове, палки или други подобни оръжия трябва да бъдат санкционирани от закона. В момента продажбата на тези артикули е свободна.
 

Според проучване на телевизията на "Илиянци" боксове могат да се купаят и за 5 лв., а в някои от оръжейните магазини били изкупени, защото интересът към тях бил много голям.
 

Изчезването на боксовете от магазините е плод на последните престъпления, които се извършиха с това оръжие, смята бившият главен секретар на МВР.  Той допълни, че "във всички специализирани магазини се продават и много хубави ножове, някои от тях са и тактически оръжия на специалните служби".
 

"Престъпленията у нас ще спрат, когато има възмездие - заловен и наказан извършител", смята Радулов.

 

По думите му престъпления като вчерашното в Надежда са от "харесваните убийства, харесвани от статистиката, защото са разкрити".
 

Според д-р Грашнов в България няма единна база данни на лицата с психични разстройства, което значително би улеснило предотвратяването на случаите на внезапна агресия.

 

 

 

Коментари

Новини Варна