IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
08:28 | 19 април 2016
Обновен: 09:20 | 18 май 2024

Цацаров пита ВКС за условните присъди на шофьори

Искането на обвинител № 1 беше внесено вчера и засяга три групи въпроси, свързани с престъпленията на пътя

По материала работи: Деян Михайлов
Цацаров пита ВКС за условните присъди на шофьори

Кога пиян, ранил или убил човек на пътя, не може да бъде осъден условно? Това е един от въпросите, които главният прокурор Сотир Цацаров поставя пред Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) и настоява да получи еднозначен отговор в тълкувателно решение.

Искането на обвинител № 1 беше внесено вчера и засяга три групи въпроси, свързани с престъпленията на пътя, които се решават противоречиво от съдилищата. Първото питане на Цацаров е свързано с различни пиръди по дела срещу пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт или тежки контузии на пътя. Казусите засягат и случаи на убийство на пешеходна пътека или такива, при които шофьорът е духнал след катастрофата. Цацаров настоява върховните съдии да определят дали в тези случаи високата концентрация на алкохол в кръвта на водача се води "особено тежък" случаи и съответно дали трябва да води до по-сурови присъди.
Другият въпрос на Цацаров до ВКС е свързан с делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека. В края на март ВКС намали наказанието на моториста Диян Станчев на 2 години затвор, но това, което предизвика гневни реакции на близките на загиналото момиче, беше решението на мнозинството от състава на съда, че Лора Казанлиева е съпричинила инцидента, като не е преценила скоростта на моториста. Затова Цацаров настоява върховните съдии да решат дали поведението на пострадалия трябва да се пешеходец взима предвид при определяне на присъдата на виновния водач. 
Делото за инцидента, при който гръцкият студент Христос Боскос блъсна на спирка в Пловдив 15-годишната Катерина Матеева и тя беше тежко ранена, е поводът прокурорите са разровят в практиката по друг въпрос, свързан с престъпленията на пътя. Делото срещу Боскос завърши с освобождаване от наказателна отговорност на подсъдимите. Главният прокурор обаче поиска възобновяването му от ВКС, защото подсъдимите не са възстановили причинените от престъплението имуществени вреди на пострадалата за 12 569,11 лв., което е задължителна предпоставка за освобождаването им от наказателна отговорност. Това е третият въпрос, който обвинител № 1 поставя на ВКС.

monitor.bg

Коментари

Новини Варна