IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
09:44 | 24 април 2016
Обновен: 21:23 | 28 април 2024

Върховният съд отмени условните присъди за убийство на художник

Магистратите решиха да върнат делото за ново разглеждане от Апелативния съд във Варна

По материала работи: Борис Проданов
Върховният съд отмени условните присъди за убийство на художник

Върховният касационен съд отмени условните присъди, които получиха двамата обвиняеми за убийството на 31-годишния художник Цветомир Марев. Върховните съдии решиха да върнат делото за ново разглеждане от Апелативния съд във Варна, съобщи БНТ.

 

Марев беше пребит до смърт през лятото на 2011 г. по време на технофестивала в Камен бряг. Той бе ритан от двамата подсъдими, които са му нанасяли и силни удари в слепоочието и тила.

 

След решенито на Варненския съд, който постановява условни присъди, майката на загиналия реторично пита: "Ако е до условни присъди, какво излиза, защо има въобще съд? Защо има съд? Няма смисъл да има съд. За да ги има тези условни присъди, значи e корупция. Навсякъде се говори за тази корупция", припомня националната телевизия.

 

Според показанията на един от свидетелите двамата са "понатупали" Марев, за да го вкарат в палатката. И двамата обаче, пише в решението на съда, продължават с ритници по главата и тялото - като дори си сменяли местата, за да им е по-удобно.

 

Съдебният състав реши, че има явна несправедливост на наложените на подсъдимите наказания и поиска от Варненския съд ефективни присъди. "Не може да проявиш такава груба и необоснована жестокост срещу човек във видимо беззащитно състояние и условното наказание да бъде справедливо", пишат в мотивите си съдиите.

 

Двамата са с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост и макар според съда да има данни за по-тежко обвинение, той не може да налага по-голямо наказание от предвиденото за посоченото от прокуратурата престъпление. Така присъдата, която могат да получат двамата подсъдими, е между 3 и 12 години лишаване от свобода.

Коментари

Новини Варна