IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
14:50 | 14 януари 2014
Обновен: 17:23 | 11 май 2022

Сагата „Славков“ продължава през март

Сагата „Славков“ продължава през март

По материала работи: Златина Добрева
Сагата „Славков“ продължава през март

Сагата по делото „Славков“ продължава през март, след като Варненският апелативен съд не даде ход на делото по същество и допусна разпита на нови свидетели за следващото заседание.
Втората съдебна инстанция намери пречка за даване ход на делото срещу престъпната група на Иван Славков, след като подсъдимият Николай Хаджимихайлов е в болнични, но изрично е декларирал желанието си лично да участва във въззивното производство. Апелативният съд освободи и служебния защитник на Хаджимихайлов, който не може да изпълнява задълженията си заради разногласия с клиента си. Съдът насрочи следващите съдебни заседания на 10, 17, 20 и 21 март 2014 г.
Варненският апелативен съд се произнесе и по многобройните искания на защитата за събиране на доказателства във втората фаза на процеса. На 17 март до разпит ще бъдат допуснати исканите от адвокатите защитен свидетел №1, както и журналистката Веселина Томова, дотолкова, колкото са налице доказателства за връзките й с подсъдимите по това дело и със служители на ДАНС. Съдът указа на защитата в 7-дневен срок преди следващото съдебно заседание всички страни да представят своите въпроси към допуснатите свидетели. Въззивният съд приобщи по делото и 13 диска със записи на предаването „Атака“ на тв „СКАТ“ и уточни, че всички страни по делото ще имат възможност да се запознаят с тези материали.
За следващите съдебни заседания съдът ще изиска и подробна справка от ДАНС и от ОД МВР - Варна, във връзка с инструкциите им за работа с доброволни сътрудници, дали Веселин Данов и Светлин Иванов са подавали декларация за такива, били ли са им възлагани разработки и средства за закупуване на оръжия и други предмети. Съдът смята, че е необходимо да бъде запознат с материалите от преписката, свързана с проверка на дейността на прокурори от окръжна прокуратура, и за целта ще изиска информация за това от Софийски градски съд, от НСлС и Върховния касационен съд. Втората съдебна инстанция не намира за необходимо по това наказателно производство да бъдат разпитани Алексей Петров и Ангел Тянков, тъй като те не биха могли да изнесат служебна информация за своите действия, извършени по служба. Апелативният съд очаква от Варненския окръжен съд информация за това дали е било направено искане за прилагане на СРС по отношение на Иван Славков и Свилен Радев. Освен тази справка се искат и документите по няколко дела във връзка с извършването на разпити пред съдия и искания за претърсване и изземване. Няма да бъдат разпитвани допълнително Веселин Жеков и Красимир Георгиев. Апелативният съд реши, че окръжният съд трябва да представи искането си за европейска заповед за арест на Нурай Шукри, който е бил издирван в Германия, както и копие от споразумението, което прокуратурата е сключила с него. Самият Шукри няма да бъде призоваван на разпит пред втората съдебна инстанция.
На 17 март тази година апелативният съд ще разпита дознателя Диян Нанов, както и свидетелите Александър Цанев, Петър Петров, Асен Живков. В същото съдебно заседание показания ще дадат и 2 поемни лица, претърсвали автомобила на Иван Фирков.
Съдът назначи и допълнителна дактилоскопична експертиза, след като бяха установени 3 годни следи по материали по делото, за които няма информация. Експертите ще изяснят дали тези следи са били съпоставяни със следи от подсъдимите по това наказателно дело.
В съдебното заседание на 20 март Варненският апелативен съд ще разпита Мартин Еланджиев, Хасан Сабри, както и вещите лица по назначената допълнително дактилоскопична експертиза. В последната от посочените от съда дати ще се изслушат пледоариите на обвинението и на защитата.
Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна