IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
15:22 | 4 май 2016
Обновен: 06:56 | 17 април 2024

Пак доживотни присъди на трима от групата на „килърите”

Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев са признати за виновни за 2 убийства: на Петър Лупов и на Румен Рачев

По материала работи: Борис Проданов
Пак доживотни присъди на трима от групата на „килърите”

Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди без право на замяна, произнесени през 2013 година от Шуменския окръжен съд (ШОС) за Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев, признати за виновни за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.


Апелативният съд във Варна отмени първоинстанционната присъда като оправда Райчо Стойнев, затова от началото на 2009 година до неустановена дата на м.юни същата година, в съучастие като помагач с Петър Стоянов- (подбудител), с Георги Вълев - (подбудител), с Васил Костов - (подбудител и помагач), с Янко Попов –(помагач), с Георги Трифонов и Владимир Филев –извършители да е да е улеснил Филев за умишленото убийство на Румен Рачев (3 юли 2009 година). Освен в наказателно-осъдителната част, съдът отмени присъдата и в гражданско осъдителната й част, с която Стойнев е осъден да заплати солидарно с другите подсъдими обещетение в размер общо на 650 000 лева за претърпените неимуществени вреди на наследниците на убития шуменски бизнесмен.


Варненският апелативен съд измени присъдата на ШОС в наказателно- осъдителната й част по отношение и на Янко Попов, като го оправда да е помагал с действия и с користна цел убийството на Румен Рачев. Съдът намали срока на присъденото му наказание от 17 на 10 години ”лишаване от свобода”. Попов ще заплати 943,92 лв разноски за СМЕ в полза на ВСС и солидарно с другите подсъдими разноските по делото, които възлизат на 739,99 лв.


Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15 дневен срок пред ВКС, съобщиха от пресслужбата на институцията.

 

Коментари

Новини Варна