IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Крими
12:49 | 19 юли 2016
Обновен: 06:26 | 2 май 2024

Издирван от германските власти българин остава в ареста

Варненските магистрати потвърдиха решението на разградските си колеги

По материала работи: Златина Добрева
Издирван от германските власти българин остава в ареста

Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Разград от миналата седмица, с което на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Районния съд в Майнц, Германия, е бил определен първоначален арест спрямо Атанас Атанасов от Цар Калоян, Разградска област.


29-годишният българин е обявен за международно издирване от Германските власти на 1 юни тази година, заради участието му във въоръжен грабеж на бензиностанция в Майнц, извършен в съучастие с други две лица на 8 януари 2015 г. В ЕЗА е посочено, че Атанасов е бил зад волана на автомобила, с който грабителите са се движили. Двамата му съучастници, които не са българи, са нахлули с пистолет в бензиностанцията. След грабежа тримата си поделили плячката – 260 евро и 6 кутии цигари. Максималният размер на наказанието за въоръжен грабеж в Германия е 15 г. „лишаване от свобода”.


Днес Варненският апелативен съд сподели всички основания на първата съдебна инстанция за определяне на първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Атанас Атанасов. ЕЗА е издадена от компетентните Германски власти, които настояват за ареста и екстрадицията на българина, който ще бъде наказателно преследван за въоръжения грабеж. Престъплението е тежко и се наказва със затвор и в България. Задържането под стража има за цел да осигури присъствието на Атанасов на делото пред Разградския окръжен съд, който в 7-дневен срок ще реши дали да го екстрадира в Германия.


Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава ареста на Атанас Атанасов не подлежи на обжалване.

 

Коментари

Новини Варна